Rižoto od bundeve na 2 načina

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto od bundeve by Suzy Josipović
Rižoto od bundeve

Vrijeme je za jela od bundeva! Čorbe, juhe, rižota, štrudli, deserti, pite, pire, pjenice... sve od bundeve. Pa krenimo od rižota. Kad imam vremena volim ispeći bundevu jer je slađa, ima intenzivniji i bolji okus, ali rižoto pripremljen i na jedan i na drugi način je izvrstan!

RIŽOTO OD BUNDEVE

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 2-3 šalice kuhane riže
  • 2-3 šalice bundeve (narezane na kockice)
  • 1 luk (sitno narezan)
  • ½ šalice bijelog vina
  • povrtni ili pileći temeljac – za podlijevanje
  • muškatni oraščić
  • peršin (sitno nasjeckan)- za posipati
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • putar
  • sol

Posebno skuhajte rižu al dente. U međuvremenu u tavici na maslinovom ulju podinstajte luk i posolite. Dodajte kockice bundeve, opet posolite, dodajte par žlica vode i dinstajte na laganoj vatri oko 15-tak minuta dok bundeva ne omekša. Zatim je zgnječite vilicom ili štapnim mikserom, dodajte kuhanu rižu i zalijte vinom. Kad vino ishlapi, zalijte jušnim temeljcem. Dodajte malo muškatnog oraščića i promiješajte. Na samom kraju dodajte komadić putra. Pospite nasjeckanim peršinom.

RIŽOTO OD PEČENE BUNDEVE

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 50-tak minuta

Vrijeme kuhanja: 20-tak minuta

  • 30 dag riže
  • 1 manja bundeva (oko 80 dag) – oguljena i očišćena
  • 3 ljutike ili 1 veći ljubičasti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 7 – 7,5 dl povrtnog ili pilećeg temeljca
  • svježi bosiljak, timijan, vlasac i peršin
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 3 dag svježe naribanog parmezana
  • 2 žlice creme fraiche (ili 2 žlice slatkog vrhnja i žlica kiselog vrhnja)
  • 2,5 dag neslanih pistacia
  • svježe naribani parmezan za posluživanje
  • maslinovo ulje
  • putra
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Pećnicu zagrijte na 180°C. Obložite lim papirom za pečenje. Bundevu prepolovite, odstranite sjemenke i ogulite. Narežite na kockice i u jednom sloju rasporedite na lim. Posolite i popaprite te prelijte s dvije žlice maslinovog ulja. Rukama dobro promiješajte tako da se naulje svi komadi bundeve, a zatim pecite oko 30 minuta. Tokom pečenja povremeno promiješajte žlicom. Pistacije tostirajte 2 minute na tavici bez dodatka ulja, a potom ih grubo nasjeckajte. U međuvremenu ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte, a mrkvu narežite na tanke štapiće dužine oko 2 cm. Na putru kratko podinstajte ljutiku, dodajte češnjak i čim zamiriši, dodajte mrkvu. Dinstajte oko 5-7 minuta. Zatim dodajte rižu. Dinstajte 1 minutu i zalijte vinom. Posolite, popaprite te dinstajte miješajući dok riža ne upije vino. Potom postupno dodajte jušni temeljac uz često miješanje. Dodajte začine i pred kraj svježe mljeveni muškatni oraščić. Kad je riža kuhana, maknite je s vatre, dodajte joj bundevu i parmezan te dobro promiješajte. Dodajte malo putra, creme fraiche i umiješajte sjeckane pistacije. Ako rižoto bude pregust, dodajte malo temeljca.

Rižoto poslužite sa žlicom creme fraiche, naribanim parmezanom i pospite nasjeckanim pistacijima.