Francuska salata je nezaobilazna na stolovima diljem lijepe naše tijekom novogodišnjih noći, bilo uz pečenje, bilo uz pršut, sir ili neke druge nareske. Skoro nema kućanstva koje ne pravi i ne voli Francusku salatu. Ali, stvarno nije fora napraviti Francusku salatu sa zamrznutim povrćem iz vrećice. Ne traje ni puno duže pripremiti je od svježeg povrća. Samo malo više truda i strpljenja, a razlika u okusu je zaista neusporediva! Svako ima neki svoj tajni recept, a ja je radim od samo 4 osnovna sastojka - krumpira, krastavaca, graška i mrkve i naravno - s majonezom. Netko u majonezu doda malo vrnja (milerama), netko malo senfa, a netko sam napravi majonezu od žumanjaka, senfa i limunovog soka dodajući kap po kap ulja. Osobno, najčešće upotrijebim kupovnu majonezu. Brzo, jednostavno i vrlo finoooo...
Evo moj recept:
Francuska salata
Za 4-6 osoba
Vrijeme pripreme: maksimalno 1 sat
Vrijeme stajanja salate: nekoliko sati
- 20 dag kiselih krastavaca (izrezani na kockice)
- 20 dag smrznutog graška
- 20 dag mrkve (izrezane na kockice)
- 20 dag krumpira (izrezan na kockice)
- 50 dag majoneze za salatu + majoneza u tubi (za ukrašavanje vrha)
- 1 jabuka izrezana na kockice – prema želji (može i ne mora)
- sol
- bijeli papar - može i ne mora
U hladnu posoljenu vodu stavite kuhati krumpir u ljusci. U drugi lonac u hladnu vodu stavite kuhati grašak, a u treći lonac s hladnom posoljenom vodom oguljenu mrkvu. Ohladite i ogulite krumpire te ih narežite na kockice veličine graška. Također i krastavce narežite na kockice veličine graška te prema želji i jabuke. Ohladite grašak i mrkvu pa mrkvu narežite na kockice i pomiješajte ih s krumpirom, krastavcima i prema želji s jabukama. Posolite i popaprite salatu prema ukusu, dodajte majonezu i promiješajte. Francusku salatu ohladite u hladnjaku i vrh ukrasite jajima ili nekim drugim povrćem i majonezom.
Ako se želite dodatno potruditi oko francuske salate, da bi ljepše i svečanije izgledala, razvijte 1 paket lisnatog tijesta na 3 mm, izrežite na uske trake, složite na prikladan kalup (na zaobljenu posudu s vanjske strane, koju ste prethodno premazali putrom). Tijesto slažite na vatrostalnu posudu kao mrežu te ga premažite razmućenim žumanjkom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na temperaturi 200C, ohladite i dobivenom košaricom od lisnatog tijesta poklopite francusku salatu na tanjuru.
Ruska salata
Ruska salata (ili Olivier salad - jer ju je izmislio ruski chef belgijskih korijena Lucien Olivier 1860. godine u Moskovskom restoranu "Ermitraž") od francuske razlikuje se samo po tome što u rusku salatu ide meso (uglavnom šunka ili piletina) pa se samim tim može poslužiti i kao samostalno predjelo.
Dakle, na prethodni recept dodajte:
• 20 dag šunke izrezane na kockice
• 20 dag ohlađene pečene piletine narezane na kockice
Prema želji, umjesto šunke ili pečene piletine, možete dodati i neku salamu, kobasicu, pečenicu, čak i ribu poput haringe ili inćuna.
U francusku ili rusku salatu možete dodati i tvrdo kuhana jaja ili kao ukras na vrhu ili narezanu na kockice u salati (20 dag).