Recept: Zapečene palačinke sa sirom i krastavcima
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i pečenja palačinki: 30 minuta
Vrijeme pečenja u pećnici: 20 minuta
Temperatura pećnice: 200 C
Tijesto za palačinke:
- 30-ak dag brašna
- 2 jaja
- oko 5 dl mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- prstohvat šećera
- 1/2 žličice soli
- malo sode bikarbone ili praška za pecivo
Fila:
- 30-ak dag svježeg kravljeg sira
- 5 dag kremastog sira
- 5-6 krastavaca (sitno nasajeckani)
- 1/2 l slatkog vrhnja ili pola slatkog, pola kiselog
- 1 žumanjak
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol
Tijesto za palačinke:
Od jaja, mlijeka, mineralne vode, brašna, malo sode bikarbne, soli i šećera izradite tekuće tijesto za palačinke. Ispecite tanke palačinke, 2-3 po osobi.
Fila:
Svježem kravljem siru dodajte kremasti sir, 1 žumanjak, malo soli, 3 dl slatkog/kiselog vrhnja i nasjeckane krastavce te dobro promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 200C. Svaku palačinku premažite filom od sira, zamotajte i složite u vatrostalnu zdjelu premazanu putrom. Palačinke prelijte ostatkom slatkog vrhnja. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-ak minuta, da dobiju lijepu rumenu boju. Servirajte još tople.