Recept: Istarska palenta sa šparogama

| Wine and dine |

Palenta - priprema
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Posjetili smo prošli vikend manifestaciju pod nazivom Šparogada. Točnije 18. Šparogada zaredom održala se u Kaštelu nedaleko od Buja gdje smo kušali mnoga zanimljiva jela spravljena od divljih šparoga. Za oko nam je najviše zapela ova preukusna palenta sa šparogama i sirom koja se humanitarno prodavala, a sve za malu Elmu kojoj treba pomoć svih nas.  Donosim vam recept palente sa šparogama, ali i priču o maloj Elmi koja treba i vašu pomoć jer roditelji skupljaju 16.700 eura za njezino liječenje.

Humanitarna akcija Elma, nisi sama!
Elma Alajbegović rođena je 17.08.2007. Živi u Bujama. Od samog rođenja suočena je sa teškim preprekama koje je do sada savladavala zahvaljujući upornosti, brizi i strpljenju svojih roditelja. Elma je rođena prijevremeno sa dijagnozom Rieger-Axenfeld sindromom (rijetkom kromosomskom aberacijom) zbog kojeg joj je oštećen vid, ima hipotoniju mišića i otežano guta, ne komunicira govorom. U dobi od oko godinu dana djevojčica je zbog visoke temperature dobila febrilne konvulzije, koje su nastupale kod svake visoke temperature i uzrokovale tešku epilepsiju. Iako je u dobi od dvije godine djevojčica počela sjediti i pomalo hodati zbog velikog broja epileptičkih napadaja koje ima u jednom danu (više od 2) i jakih antiepileptika koje uzima djevojčica sve lošije vidi, ne može sjediti, hodati ni govoriti, ponekad se malčice zaokrene u krevetu. Izgubila je i kontrolu držanja glave, zbog čega otežano guta i teško diše, a u momentima kad ima napadaje dolazi do gušenja. Kako bi se utvrdila potpuna dijagnoza i pronašla manje invazivna terapija, djevojčica je upućena na dijagnostiku u Njemačku, Centar za epilepsije Bethel (Bielefeld). Za dijagnostiku i tretmam potrebna su značajna financijska sredstva pa je pokrenuta humanitarna akcija: „Elma, nisi sama!

Elma, nisi sama!
Elma, nisi sama!

Pokretači akcije: Dječji vrtić Buje, Scuola d`infanzia „Fregola“ di Buje. Žiro račun za uplate: HR6024020061500036533

18. šparogada, Kaštel, Istra
18. šparogada, Kaštel, Istra

Recept: Istarska palenta sa šparogama

Sastojci za 9 osoba
• 1 paketić palente
• 1 vezica šparoga
• 8 dag putra
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• peršin
• sol
• papar
• 8 dag kravljeg sira, fete ili naribanog parmezana
• prema želji za ukras: 6 dag pršuta ili šunke, nekoliko vrhova šparoga

Palenta sa šparogama i sirom
Palenta sa šparogama i sirom

Šparoge očistite rukama – savijajte stabiljku od gore prema dole, stabiljka će prirodno puknuti, donji dio stavbiljke odstranite (ili bacite ili iskoristite za zdravi čaj od šparoga), a gornji dio prelomite na komadiće oko 2 centimetara i blanširajte ih kratko (par minuta) u vreloj vodi u koju dodajte malo soka od limuna (tako da ostanu zelene), sol, papar i maslinovo ulje.
U lonac stavite 1,3 l vode, posolite, a kad voda zakipi dodajte palentu i kuhajte je prema uputama (mjera: 1 šalica palente na 3 šalica vode). Mješajte je drvenom žlicom, uvijek u istom smjeru, a nakon nekoliko minuta prema uputama, kad je palenta dodajte sir, papar, putar, promiješajte pa dodajte blanširane šparoge, promiješajte te gotovu palentu sipajte je u nauljeni kalup (oblik prema želji). Kad se palenta ohladi odrežite je na trokute, krugove, zvjezdice ili bilo koji oblik prema želji.
Zagrijte pećnicu na 1800C.
Prema želji, za ukras, na tavi popržite tanke šnitice pršuta ili šunke i nekoliko vrhova šparoga i komadiće sira, dodajte ih na vrh svakog komada odrezane palente te popaprite svježim crnim paprom. Palentu pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta i još toplu poslužite.

Palentu također možete sipati u razne kalupe, od onih za muffine do raznih oblika zvjezdica, kuglica, krugića, cvjetića, možete ih kratko zapeči, a i ne morate. Također, šparoge možete zamjeniti rukolom, mediteranskim travama, tikvicama, sušenim rajčicama, gljivama... Igrajte se i budite kreativni... Dobar tek!