Recept: Njoki s divljim šparogama

| Wine and dine |

Njoki s divljim šparogama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Njoki s divljim šparogama

Kupite ili napravite sami njoke prema donjem receptu.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 30 dag njoka (kupljenih ili domaćih)
  • 60 dag šparoga (samo mekani dio natrgan na komadiće veličine oko 2 cm)
  • korica i sok 1 limuna
  • origano, bosiljak i ostale mediteranske trave prema želji (može i ne mora)
  • 10 dag naribanog parmezana
  • maslinovo ulje i prema želji putar
  • sol
  • papar
Njoki s divljim šparogama
Njoki s divljim šparogama

Skuhajte njoke u puno slane vode, čim isplivaju izvadite ih šupljikavom žlicom. U međuvremenu, na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, mekani dio šparoga natrganih na komadiće, koricu i sok limuna (da ostanu lijepo zelene), sol, papar i prema želji začine. Dinstajte poklopljeno par minuta uz povremeno miješanje. Dodajte kuhane njoke i ribani parmezan te lagano promiješajte ili servirajte kuhane njoke na tanjur i prelite ih šparogama i servirajte uz maslinovo ulje i ribani parmezan. Dobar tek!

Napomena: Prema želji uz šparoge možete dodati i narezan pršut, slaninu ili šunku.

Recept moje bake za njoke:

Za: 4 osobe

Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta           

  • 70 dag kuhanih krumpira (kuhanih u ljusci pa oguljenih, ohlađenih pa protisnutih)
  • 25 dag glatkog brašna (tip 850)
  • 2 jaja
  • malo parmezana (prema želji)
  • malo muškatnog oraščića (prema želji) 
  • putar
  • sol
Njoki
Domaće njoke

Sve sastojke dobro umiješajte u mekano podatno tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite je nožem svakih 2 - 3 cm u njoke. Prema želji možete svaku njoku i pritisnuti uz krivu stranu ribeža ili drvenu rebrastu dašćicu ili vilicu da dobije neravnine kako bi bolje upio umak... Kuhajte ih u loncu s puno slane vode. Kad voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu.

Njoki
Njoki