Recept: Špinat s teletinom (teleća kapama)

| Wine and dine |

Špinat s teletinom ili teleća kapama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Špinat s teletinom ili teleća kapama

U ovom savršenom jelu od špinata i teletine uživala sam u zagrebačkom bistrou Pauza u Preradovićevoj ulici, gdje ga rade kao svakodnevno jelo. Guštala i oduševila se. Prenosim vam taj turski receptić, koji inače u originalu ide s janjetinom, ali meni je ovaj s teletinom - savršen!
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat

  • 2 vezice mladog luka ( samo zeleni dio) – sitno nasjeckan
  • 1 vezica mladog češnjaka – sitno nasjeckan
  • 3 vezice špinata – blanširan, sitno nasjeckan
  • 30 dag teletine – narezana na kockice veličine zalogaja
  • sol
  • papar
  • lovor (jedan, dva lista ili 1 žličica u prahu)
  • ulje
Špinat s teletinom ili teleća kapama
Špinat s teletinom ili teleća kapama

Na tavi na ulju dinstajte sitno nasjeckano lišće mladog luka i nasjeckani mladi češnjak. Dodajte šalicu vode, poklopite i na slaboj vatri dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte komadiće teletine, lovor i dinstajte dok meso ne omekša dolijevajući malo po malo vode.
U međuvremenu očistite (odstranite dršku i srednju žilu, ako nije mladi špinat) i operite špinat te ga kratko blanširajte, ocijedite i sitno nasjeckajte pa dodajte podinstanom mesu. Dodajte još malo vode i zajedno dinstajte, posolite i popaprite. Prema želji poslužite s kiselim vrhnjem ili kiselim mlijekom.
Ako želite, nakon spajanja mesa i špinata, kapamu možete zapeći i u pećnici na 180-200C, 30-40 minuta. Ne smije biti pretekuća, ali ne smije biti ni prepečena i suha.