Tražili ste recept, evo ga: Uskrsna Nutella zvijezda

| Wine and dine |

Uskrsna zvijezda s Nutellom - priprema
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Uskrsna zvijezda s Nutellom
Vrijeme pripreme: 40-ak minuta
Vrijeme stajanja: 70 minuta
Vrijeme pečenja: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 180 C

  • 45 dag brašna (pola glatkog i pola oštrog) +5 dag
  • 1,8 dl mlakog mlijeka
  • 2 jaja (žumanjci za tijesto, bjelanjci za premazati kolač)
  • 1 germa (svježa ili 1 vrećica suhe) + šećer, brašno i mlako mlijeko za dignuti germu
  • 3 dag omekšanog putra
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • oko 25 dag omekšane Nutelle - za premazati tijesto
Uskrsna zvijezda s Nutellom - priprema
Uskrsna zvijezda s Nutellom - priprema

Dignite germu: germu razmrvite, dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i malo mlakog mlijeka i pustite 15 minuta na toplom da se digne.
Pomiješajte glatko i oštro brašno, prosijte ga, dodajte 2 žumanjka, mlako mlijeko, vanilin šećer, sol i dignutu germu pa zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u zdjelu, pokrijte folijom i pustite da se diže oko 40 minuta.
Teglu Nutelle stavite u vrelu vodu ili na radijator da omekša i da se lakše maže.
Pripremite jedan veći tanjur s kojim ćete odrediti i oblikovati veličinu zvijezde. Dignuto tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, malo premijesite i podijelite na 4 dijela. Svaki dio izvaljajte u krug da bude malo veći od tanjura koji ste pripremili. Položite i pritisnite tanjur na izvaljano tijesto pa po rubu tanjura odrežite višak tijesta. Premažite Nutellom izvaljano tijesto pa ga stavite na masni papir u veliki kalup od pećnice. Istim postupkom napravite i drugo i treće tijesto pa premažite Nutellom i slažite jedno na drugo. Razvučeni četvrti dio tijesta položite na vrh.
Uzmite jednu čašu ili zdjelicu i pomoću nje pritiskujući označite krug na sredini kruga do kojeg režite trokute na jednake dijelove. To ćete napraviti tako da prvo napravite nožem četvrtine pa osmine pa šesnaestine. U svaku ruku uzmite jedan trokut istovremeno ga zarolajte prema van i to dva puta i pritisnite vrhove. To ponovite sa svim trokutima. Na kraju spajajte dva po dva kraja da dobijete kao latice cvijeta. Pomoću kista premažite zvijezdu bjelanjcima i pustite da odstoji još 15-ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C i pecite zvijezdu oko 20 minuta.

Prema želji od ostataka tijesta kad oblikujete krug, napravite par pužića i još onako toplih pojedite!