Recept: Zapečeni grah sa špekom

| Wine and dine |

Zapečeni grah sa špekom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Najbolji recept za zapečeni grah sa špekom:

Za 4 - 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 20-ak minuta

Temperatura pećnice: 250C

  • 1 poriluk ili 1 mladi luk (narezan na kolutiće)
  • 3 konzerve crvenog (ili nekog drugog) graha (oko 1,20 kg)
  • 1 češanj češnjaka (sitno narezan)
  • 1 žlica brašna /škrobnog brašna
  • 3o - 40 dag špeka ili pancete ili suhog mesa
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • prstohvat mljevenog đumbira
  • prstohvat čilija
  • menta (sitno nasjeckana) i svježa za ukras
  • sol
  • papar
Zapečeni grah sa špekom
Zapečeni grah sa špekom

Zagrijte pećnicu na 250C. Poriluk/mladi luk operite, narežite i zajedno sa češnjakom podinstajte na ulju u woku te pospite žlicom brašna. Prepecite par šnita špeka u istoj tavi sa strane ili u drugoj tavi pa dodajte i njih, ulijte vodu iz konzerve graha i dodajte malo crvene paprike, koncentrat paradajza, sol, papar i lovor. Promiješajte smjesu i dodajte grah. Ako je pregusta, dodajte vode. Začinite prema okusu i želji (ljuta crvena paprika, čili, mediteranske trave...). U zemljanu ili vatrostalnu zdjelu s malo ulja uspite smjesu. Po vrhu zalijte s malo ulja, pospite prstohvatom crvene paprike i mentom. Zapecite u zagrijanoj pećnici dok grah ne dobije lijepu koricu, otprilike 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice i servirajte toplo.