Recept za najbolju pileću paštetu

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

pileća pašteta by suzy josipović redžepagić
Pileća pašteta

PILEĆA PAŠTETA

Ovo je recept pileće paštete moje prijateljice Lorene Plišo koja slovi za vrsnu kuharicu i domaćicu. Ništa joj nije teško i sve pripremi za tili čas. Voli goste, a na našim druženjima je „glavna“. Ova njezina pašteta na jednom „babinjaku“ odnijela je sve pohvale, a ja sam je radila prije par dana za svoj rođendan i nestala je u roku sekunde... Izvrsna je!

Za 6 – 8 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

Vrijeme hlađenja: 6 sati

  • 15 pilećih jetrica
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • 1 ½ svježa crvena paprika
  • 1 list lovora
  • grančica ružmarina
  • konjak (rum ili viski)
  • ½ šalice crnog vina (može i bijelog)
  • 30 dag slatkog vrhnja za šlag
  • 4 mala lista želatine (16 x 9,5cm)
  • 10 dag putra
  • sol
  • papar

Dinstajte luk, češnjak i crvenu papriku narezanu na kockice. Dodajte lovor i ružmarin. Kad sve omekša, dodajte jetrica, flambirajte ih s konjakom, prelijte vinom i dinstajte polako dok vino ne ispari. Dodajte vrhnje, dinstajte još malo pa izvadite ružmarin i lovor, a dodajte 4 listića želatine, natopljene u hladnoj vodi. Promiješajte dok se listići ne istope u masi. Sve istresite u mikser ili izmiksajte ručnim mikserom, dodajte putar, sol, papar te izmiksajte u finu masu. Smjesu ohladite na sobnoj temperaturi, potom istresite  u pripremljeni dugački kalup i stavite u hladnjak da se hladi minimalno 6 sati.

Ako ste vičnija kuharica, možete na ovaj način prirediti kalup, pa kad se ohladi i stvrdne želatina, na nju položiti paštetu. Meni osobno, pašteta je mrak i bez toga.

Priprema kalupa:

U lonac stavite: ½ šalice vode, ½ šalice bijelog vina, 1 list lovora i sol. Navedeno kuhajte dok vino ne ispari, nakon toga dodajte još ½ šalice hladne vode pa skinite sa vatre. Dodajte 6 mala lista želatine pa promiješajte dok se ne istopi. Ohladite na sobnoj temperaturi. U kalup položite masni papir i stavite u hladnjak da se stisne oko 5 – 7 minuta.