Recept za najbolju baklavu

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Baklava
Baklava
Baklava
Baklava

Prema želji moje prijateljice Ines za danas ću staviti recept najboljih baklava na svijetu. Ovo je recept za klasičnu baklavu s orasima, ali baklavu možete raditi i s bademima, lješnjacima, makom, pistacijima, pudingom, višnjama...

MAMINA BAKLAVA

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja:30 minuta

Vrijeme hlađenja: 5- 6 sati

Temperatura pećnice: 150C                     

  • 1 paket tankih kora bez jaja (15-16 listova)
  • 40 dag mljevenih oraha
  • 10 dag sitno narezanih oraha
  • grožđice (natopljene rumom) – prema želji
  • rum
  • ulje ili putar 

Zagrijte pećnicu na 150C. Na dno pleha stavite koru, ali prije poškropite s uljem, opet kora, ulje, kora i zatim koru posipajte orasima. Ako stavljate i grožđice prvo ih operite i namočite u rumu. Onda opet kora, pa orasi, kora i tako redom. Svaku koru poškropite s uljem ili premažite otopljenim putrom. Kad sve posložite, na vrh stavite opet tri kore. Izrežite ih na romboide ili kocke. Zatim ih stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu i pecite 20 – 30 minuta dok korica ne poprimi lijepu zlatno žutu boju. 

U međuvremenu napravite šerbet:

  • 70 dag običnog šećera (može i malo smeđeg šećera)
  • 1 vanilin šećer (može i ne mora)
  • sok od 1/2 limuna (može i ne mora)
  • 1 žlica meda
  • ½ l vode

Šećer i ½ l vode kuhajte 10 minuta. Dodajte malo soka od limuna i veliku žlicu meda. Izmiješajte i prelijte preko gotove, još vruće baklave.

Umjesto oraha možete staviti i oguljene bademe koje prije malo popržite na tavici i onda sameljite u brenderu, lješnjake, narezani pistacio ili mješavinu svih orašastih plodova.