Recept: Varivo od poriluka i slanutka

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Varivo od slanutka i poriluka
Varivo od slanutka i poriluka

Ovaj recept, bez špeka, mogu jesti i vegetarijanci i vegani. Brza i jednostavna priprema, a jako ukusno i zasitno.

Recept: Varivo od slanutka i poriluka

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 30 minuta

  • 3-4 manja mlada poriluka (narezana na šnitice)
  • 50 dag slanutka (1 veća konzerva)
  • 1-2 šnita špeka (narezanog na kockice) ili suhog mesa – može i ne mora
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 mrkva (naribana)
  • 2-3 krumpira (narezana na kockice) – može i ne mora
  • 2-3 žlice paradajz umaka
  • 1 prstohvat crvene mljevene slatke paprike
  • mediteranski začini – prema želji (mix)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Varivo od slanutka i poriluka
Varivo od slanutka i poriluka

Poriluk prerežite uzdužno po pola pa ga dobro operite i očistite od zemlje te narežite na šnitice. U tavi na maslinovom ulju popržite špek, luk, češnjak i naribanu mrkvu. Posolite, popaprite, dodajte mediteranske začine i crvenu papriku, dodajte krumpir narezan na kockice i dinstajte još minutu, dvije, zatim zalijte s malo vode da pokrije krumpir pa nastavite dinstati još par minuta. Dodajte slanutak iz konzerve te zalijte s vodom i kuhajte na laganoj vatri 20 - 30 minuta.

Varivo od slanutka i poriluka
Varivo od slanutka i poriluka