Ovaj recept, bez špeka, mogu jesti i vegetarijanci i vegani. Brza i jednostavna priprema, a jako ukusno i zasitno.
Recept: Varivo od slanutka i poriluka
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
- 3-4 manja mlada poriluka (narezana na šnitice)
- 50 dag slanutka (1 veća konzerva)
- 1-2 šnita špeka (narezanog na kockice) ili suhog mesa – može i ne mora
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 1 mrkva (naribana)
- 2-3 krumpira (narezana na kockice) – može i ne mora
- 2-3 žlice paradajz umaka
- 1 prstohvat crvene mljevene slatke paprike
- mediteranski začini – prema želji (mix)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Poriluk prerežite uzdužno po pola pa ga dobro operite i očistite od zemlje te narežite na šnitice. U tavi na maslinovom ulju popržite špek, luk, češnjak i naribanu mrkvu. Posolite, popaprite, dodajte mediteranske začine i crvenu papriku, dodajte krumpir narezan na kockice i dinstajte još minutu, dvije, zatim zalijte s malo vode da pokrije krumpir pa nastavite dinstati još par minuta. Dodajte slanutak iz konzerve te zalijte s vodom i kuhajte na laganoj vatri 20 - 30 minuta.