Recept: Tjestenina sa škampima

| Wine and dine |

Tjestenina sa škampima
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: TJESTENINA SA ŠKAMPIMA

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 40 dag tjestenine (špagete, mišeki, njoke, rezanci, pene)
  • 40 dag očišćenih repova škampa
  • 1-2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
  • 1 dl bijelog suhog vina
  • 1 dl pirea od paradajza
  • nekoliko svježih cherry rajčica - prema želji
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • maslinovo ulje
  • temeljac (od glava i ljušture škampa) ili bilo koji drugi ili voda s kockom za juhu (količina prema potrebi)
  • sol
  • papar
Tjestenina sa škampima
Tjestenina sa škampima

1. Očistite škampe - odvojite im repove za umak i odstranite crijeva (crna trakica), a od ljuštura skuhajte temeljac (u hladnu vodu dodajte ljušture, malo soli, papra, možete dodati i 1-2 mrkve, peršin, celer...).

2. Stavite kuhati tijesteninu. U veliki lonac s hladnom vodom dodajte žličicu soli, poklopite ga i kad voda zavrije, smanjite vatru i stavite tijesteninu pa kuhajte minutu, dvije manje nego piše na uputstvu da bi bila al dente. Najbolje probajte! (Tijestenina kuha i dalje i ako zgasite vatru, a tjestenina ostane u vodi ili ako ostane vruća u toplom loncu).

3. U međuvremenu priredite repiće škampa: na maslinovom ulju na laganoj vatri prepržite sitno nasjeckan ili protisnut češnjak, očišćene repove škampa i nekoliko cherry rajčica (možete ih prerezati i po pola).

4. Kad škampi poprime zlatno-smeđu boju, zalijte ih vinom, a kad vino ishlapi, dodajte jušni temeljac i pire od paradajza te dinstajte. Više samo zagrijavajte, nego što kuhajte.  Ako saft provrije, škampi postaju tvrdi! Posolite, popaprite, dodajte peršin i pomiješajte sa skuhanom tjesteninom te još vruće servirajte tako da na vrh stavite nekoliko cijelih repova škampa.