Recept: savršeni ravioli s bijelom i crnom čokoladom

| Wine and dine |

Ravioli punjeni bijelom i crnom čokoladom u preljevu od maka i naranče
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ravioli punjeni s bijelom i crnom čokoladom, dalmatinski recept je iz kuharice "Teatar u pjatu" Dragana Grbića koji nam je ovo ljeto na Hvaru otkrila moja prijateljica Mirjana Ušljebrka i od tada ga pravimo na tjednoj bazi jer je božanstven! Obavezno probajte, sve ćete oduševiti, a pogotovo ljubitelje maka i krumpirovog tijesta!

Za 24 komada:

  • 1 kg krumpira
  • 40 dag brašna plus za posip
  • 2 jaja
  • 1 jaje – za premazivanje
  • 5 dag putra
  • 10 dag bijele čokolade
  • 10 dag crne čokolade
  • Prstohvat soli

Preljev:
Za 8 komada:

  • 10 dag putra
  • 1,4 dl maslinovog ulja
  • 6 dag krušnih mrvica
  •  2 dag šećera
  • 2 dag samljevenog maka
  • Korica i sok pola naranče
  • Korica pola limuna
  • Prstohvat cimeta
Ravioli punjeni bijelom i crnom čokoladom u preljevu od maka i naranče
Ravioli punjeni bijelom i crnom čokoladom u preljevu od maka i naranče

Krumpir u kori skuhajte u slanoj vodi pa ogulite, protisnite kroz pastirku i ohladite. U ohlađeni krumpir dodajte putar, 2 jaja, sol i brašno.

Zamjesite tijesto. U lonac stavite hladnu vodu i stavite je kuhati.

Razvucite tijesto, režite kvadrate 10 x 10 cm i premažite ih tučenim jajem (osobno su mi bolji manji, radim kvadrate 5-6 cm). U donju trećinu kvadrata položite jednu ili dvije, jednu do druge kockice čokolade, bijelu i crnu, preklopite tijesto te pritisnite krajeve vilicom.

U zakipljenu vodu oprezno stavljajte raviole i vadite ih kad isplivaju.

Napravite preljev: na tavu stavite putar i maslinovo ulje pa dodajte krušne mrvice, šećer, mak, cimet, koricu i sok naranče te koricu limuna i promiješajte.

Kuhane raviole kratko umočite u preljev i servirajte. S ostatkom preljeva prelijte raviole i uživajte!