Recept: Dinstani kiseli kupus s grahom i špekom

| Wine and dine |

Podinstan kiseli kupus sa špekom i grahom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Dinstani kiseli kupus s grahom i špekom

 Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat

  • ½ kg narezanog kiselog kupusa (pola velike glavice zelja ili jedna manja)
  • 2-3 žlice octa – za kuhanje kupusa
  • 1 luk – sitno nasjeckan
  • ½ kg graha iz konzerve (ili grah prije skuhan)
  • 10 dag špeka/pancete – narezana na kockice ili šnitice
  • slatka crvena paprika
  • ljuta crvena paprika – prema želji
  • lovorov list
  • sol
  • papar
  • ulje
Podinstan kiseli kupus sa špekom i grahom
Podinstan kiseli kupus sa špekom i grahom

Kupus narežite na trakice ili kockice i stavite u lonac koji napunite hladnom vodom, posolite i dodajte malo octa te kratko blanširajte (prokuhajte). U tavi podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte blanširani kupus i pomiješajte. Dinstajte nekoliko minuta i miješajte, dodajte žlicu, dvije vode. Zatim dodajte narezan špek ili pancetu, posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku, pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta pa dodajte toliko vode da prekrije kupus, poklopite i dinstajte 10-ak minuta. Dodajte grah, promiješajte i dinstajte još desetak minuta.