Recept dana: zapečeni krumpir s pancetom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Dva načina kako možete zapeći krumpir u pećnici
Mamin zapečeni krumpir s pancetom

Staro zagorsko, ali i zagrebačko jelo koje su nekad jeli i naši preci, većinom siromašni, je upravo zapečeni krumpir u pećnici. Dodatak špeka je bio samo za one imućnije... Ipak isti taj špek/ panceta toliko obogati okus krumpira da ovo jelo postaje pravi specijalitet!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 55 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 80 dag krumpira (oguljen i narezan na kockice)
  • 10 dag pancete (narezane na kockice)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2,5 dl jušnog temeljca ili vode
  • mljeveni muškatni oraščić
  • malo putra
  • majčina dušica
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220C. Ogulite, operite i narežite krumpir. Narežite pancetu i luk i češnjak te pomiješajte s krumpirom. Vatrostalnu zdjelu namažite putrom, dodajte kockice krumpira s lukom, češnjakom i pancetom, pospite muškatnim oraščićem, posolite, popaprite i zalite jušnim temeljcem ili vodom. Pokrijte komadićima putra i pecite 40-tak minuta. Pospite majčinom dušicom.

Ako želite izostaviti pancetu, zapečeni krumpir možete napraviti i na drugi način: Ogulite 80 dag krumpira i narežite ga na šnite. U tavicu stavite 2 žlice putra, 1 češanj češnjaka, po 1 ½ dl mlijeka i vode pa kad provrije, dodajte krumpir narezan na šnite, posolite, popaprite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. U nauljenu vatrostalnu zdjelu rasporedite kuhani krumpir i par žlica vode u kojoj se kuhao krumpir, pospite naribanim sirom i parmezanom te pecite u pećnici 10 minuta na 250C. Pospite peršinom.