Recept dana: Spaghetti aglio, olio & peperoncino

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Aglio, olio, peperoncino
Aglio, olio, peperoncino

To je možda jedno od najbržih i najjednostavnijih talijanskih jela. Iako ima samo 4 sastojka – tjesteninu, čili papriku, češnjak i maslinovo ulje, izaziva nevjerojatan vatromet u ustima! Takva eksplozija okusa se ne zaboravlja...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta

  • ½ kg špageta
  • 1 i pol glavica češnjaka (nasjeckan na tanke šnitice)
  • 1 crvena ljuta papričica (peperoncino)
  • parmezan – za posipati 
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • peršin (nasjeckan) - prema želji
Aglio, olio, peperoncino
Aglio, olio, peperoncino

Nasjeckajte crvenu ljutu papričicu i češnjak na tanke šnite. Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu u velikom loncu s puno slane vode. U međuvremenu u tavi na maslinovom ulju podinstajte češnjak i ljutu papričicu. Češnjak mora biti skoro karameliziaran, zlatno - smeđe boje. Zalijte s nekoliko žlica vode u kojem se kuhala tjestenina. Posolite i poparite te dodajte ocijeđenu tjesteninu. Povežite okuse protresajući i bacajući tavicu minutu, dvije. Prema potrebi zalijte s još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, pospite parmezanom, nasjeckanim peršinom i poslužite odmah.

*Prema želji u umak možete dodati i malo bijelog vina, origana, vlasca i mljevene čili papričice.