Recept dana: špageti carbonara

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Špageti Carbonara
Špageti Carbonara

Iako se kaže da je Carbonara pučko jelo koje su nekada jeli rudari (carbonaro – tal. prijev. peć na ugljen), danas ne postoji skoro nijedan restoran koji je nema na svom meniju. U mojoj kuhinji je vrlo česti obrok - brzo spremljiv, ukusan, zasitan, klinci obožavaju... 

Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta

  • 40 dag špageta
  • 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
  • 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
  • 1 šalica parmezana 
  • slatko vrhnje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

Prema želji: 1/3 šalice bijelog vina, 1/3 šalice jušnog temeljca, 1 luk 
Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente. U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje sa malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo ju prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.

* Način 2: na tavici prvo podinstajte luk, dodajte pancetu, podlijte s malo bijelog vina i malo jušnog temeljca. U smjesu sa žumanjcima i parmezanom, ne trebate staviti vrhnje.

*Poslužite uz ribani parmezan.