Recept dana: Sarajevska čorba

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

sarajevska čorba by suzy josipović redžepagić
Sarajevska čorba

Ova kultna sarajevska čorba je recept moje svekrve Sarajke Bademe Redžepagić. Pripremam je barem jednom u dva tjedna kad požele nešto na žlicu...

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 15 minuta

  • ½ kg telećeg  mesa (ili junećeg)
  • 1 luk
  • ½ dl bijelog suhog vina
  • 3 - 4 krumpira (nasjeckan na kockice)
  • 1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće) – može i ne mora
  • 1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
  • 1 – 2 lista lovora
  • mljevena slatka crvena paprika
  • 1 žlica škrobnog brašna 
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • gljive (šampinjoni ili vrganji) – po želji 
  • ulje
  • sol
  • papar

Podinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zalijte meso sa ½ dl bijelog vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte krumpir i mrkvu te dolijte temeljca ili vode. Zatim posolite, popaprite, dodajte lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistite gljive, nasjeckajte ih na četvrtine, dodajte u čorbu i kuhajte još 15-ak minuta.