Recept dana: Quiche Lorraine

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Quiche Lorraine
Quiche Lorraine

PITA (QUICHE - kiš) LORRAINE  je slana francuska pita od jaja, sira i špeka.

Talijani imaju pizzu, a Francuzi omiljeni im quiche. Ovo tradicionalno francusko jelo potječe iz sjeveroistočne Francuske, točnije iz kraja Alsace Lorraine po čemu je i dobilo ime. Često ga pripremam, jer je vrlo jednostavno, nezahtjevno i vrlo brzo gotovo. Samo moji doma ne vole da stavljam špek, jer im je prejak okus, pa stavljam šunku (koju koji put prepečem koji put ne) ili radim samo sa sirom. Također ponekad dodam šparoge, blitvu, vrganje, kozice, losos, špinat, cherry rajčice, rukolu, koromač, gljive, poriluk, zapečeni luk (Quiche Alsacienne, odnosno Alzeški kiš), kako koji put što imam u hladnjaku...  

Kada nemam puno vremena i kada quiche mora biti brzo gotov, stavim lisnato tijesto u kalup i odmah stavim filu (punjenje), ne zapečem tijesto prije, kako piše u receptu, nego sve zajedno ide u pećnicu i isto je super. Možete ga jesti i toplog i hladnog, čak i drugi dan...

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta (ako prethodno pečete tijesto još 20 minuta)

Temperatura pećnice: 200C pa 180C

Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm

  • 1 - 2 lista lisnatog tijesta 
  • 4 šnita špeka (sitno narezanog) – prema želji
  • 3 - 5 jaja
  • 1/2 l slatkog vrhnja (ili kombinacija: 2, 5 dl mlijeka i 2,5 dl slatkog vrhnja)
  • 10 dag šunke (sitno narezane) 
  • 1 - 2 šalice naribanog sira 
  • 1 žličica prezli
  • muškatni oraščić
  • crvena paprika
  • origano 
  • 1 žlica maslinovog ili običnog ulja
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200C. Nauljite kalup i razvucite pripremljeno razvučeno tijesto po njemu, do rubova (ako pređe rubove, višak odrežite nožem). Na njega stavite papir za pečenje i sušeni grah ili rižu da se tijesto ne digne. Pecite u pećnici 10 minuta. Izvadite papir i grah. Pecite još 10 minuta. Na tavi kratko prepecite špek i stavite na salvetu da se ocijedi. U zdjelu stavite izmiješana jaja, vrhnje, šunku, prepečeni špek, žličicu prezli i pola naribanog sira, dobro izmiješajte, posolite, popaprite i dodajte začine. Smjesu položite na tijesto. Na vrh stavite ostali naribani sir. Smanjite temperaturu pećnice na 180 °C i pecite 30 do 35 minuta. Quiche ohladite 10 minuta, narežite kao pizzu i poslužite.

Iako u originalni recept ide i luk koji se prije poprži i ocijedi, ja ga ne stavljam.

Ako želite, umjesto lisnatog tijesta možete upotrijebiti i tijesto za pizzu ili ga sami napravite:

Tijesto:

  • 20 dag brašna
  • 10 dag putra
  • 1 jaje
  • vode po potrebi
  • prstohvat soli

Umijesite tijesto od brašna, izrađenog jajeta, komadića putra, malo soli i vode. Od tijesta oblikujte kuglu, umotajte je u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.