Recept dana: Povrće Biryani

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Povrće Biryani
Povrće Biryani

Biryani je vrlo poznato svjetsko jelo, vrlo intenzivno, začinjeno i jako ukusno, a nastalo je u kuhinjama muslimanskih vladara u Aziji. Sam naziv potječe od perziske riječi berya – što znači pržena, a odnosi se na prženu rižu (najčešće basmati) sa začinima, mesom, ribom, jajima ili povrćem.  Ruža se prvo kuha, a onda peče u pećnici... Ovaj recept je vegetarijanski, a ako želite dodati kozice (kao na slici), pročitajte kako ih dodati...
Za 4 – 6 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta

  • 35 dag basmati riže
  • 1 mrkva (narezana)
  • 2 krumpira (oguljen i narezan na kockice)
  • ½ karfiola (samo cvjetići)
  • 1 luk (nasjeckani)
  • 1 tikvica (nasjeckana na kolutiće)
  • 1 crvena paprika (nasjeckana na trakice)
  • 1 zelena paprika (nasjeckana na trakice)
  • 8,5 dag smrznutog graška
  • kurkuma
  • čili u prahu
  • korijandar
  • curry
  • kiml 
  • 7 dag indijskih oraščića (nakratko preprženih)
  • ulje
  • sol
  • crveni i zeleni papar

Kuhajte rižu u posoljenoj vodi 10 minuta. Ocijedite je i odložite sa strane. Kuhajte mrkvu i krumpir u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta, dodajte karfiol i kuhajte dok povrće ne omekša. Na ulju podinstajte luk, crvenu i zelenu papriku, popaprite, dodajte tikvice i pržite 5 minuta. Dodajte kuhano povrće i smrznuti grašak i promiješajte. Dodajte začine: kurkuma, čili, korijandar, curry i kiml (svi začini dodaju se po želji, ali da ni jedan začin ne dominira). Pržite još 5 minuta i dodajte dio riže. Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Stavite povrće u vatrostalnu zdjelu, na vrh stavite ostatak riže, pokrijte folijom i pecite 30 minuta. Kad je gotovo, posipajte s preprženim indijskim oraščićima.

*Ako želite dodati kozice u povrće Biryani, prvo ih barem sat vremena prije pripreme marinirajte, a marinadu napravite od šalice jogurta, soka od 1 limuna ili limete, pola žličice kurkume, 2 žličice zgnječenog češnjaka, 2 žličice đumbira i malo soli. Kozice prepržite na ulju oko 3 minute i dodajte u zdjelu s ostalim povrćem i rižom te zajedno zapecite.