Recept dana: mamina gibanica

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamina gibanica
Mamina gibanica

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • ½ kg debelih kora
  • 1 dl ulja ili putar

Fila:

  • 4 - 5 jaja
  • ½ kg kravljeg sira
  • 3 dl – ½ l mineralne vode
  • 1 – 2 dl kiselog vrhnja (može i ne mora)
  • sol

U zdjeli pomiješajte jaja, sir, mineralnu vodu, vrhnje i posolite. Nauljite dno dubljeg pleha i staviti jednu, dvije kore tako da Vam krajevi kora oblože i stranice pleha. Ostale kore (osim dvije cijele za kraj) istrgajte i stavite u smjesu od sira. Smjesu izlite na koru u plehu i na vrh stavite jednu, dvije cijelu koru. Poprskajte mlijekom i s malo ulja i pecite 40-tak minuta u pećnici na 200C. Kad je pečena, pustite je malo da odstoji da se stisne.

*Gibanica može biti i slatka ako se doda šećera i umjesto kiselog vrhnja stavi slatko.