Recept dana: lazanje sa sirom i špinatom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Lazanje sa sirom i špinatom
Lazanje sa sirom i špinatom

Lazanje možete spraviti sa sirom i šunkom, sa špinatom, špinatom i sirom (ribanim podravcem ili sl., svježom rikotom, mrvljenom ili na kockice rezanom gorgonzolom), šampinjonima, šparogama, tikvicama i drugim povrćem ili samo sa sirom. Sve vrste lazanja mogu se napraviti kao i sva ostala tjestenina na više načina– na bijelo ili na crveno ili i s umakom i paradajzom zajedno. Kako god ih pripremim, znam da će se pojesti u trenu... svi obožavaju lazanje! Nema šanse da ostane za kasnije...  Doduše, Sarah više voli kada su samo sa sirom, tako da ih često radim u dvije posude...

Za 5-6 osoba

Vrijeme pripreme, kuhanja i pečenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 1 paket lazanja
  • 25 dag špinata (blanširan, ocijeđen i narezan)
  • 40 dag ribanog sira (Podravac, Gauda...)
  • 1 paketić gorgonzole (prema želji)
  • ½ l slatkog vrhnja
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220C. Lazanje par minuta prokuhajte u slanoj vodi (može i ne mora) i slažite u vatrostalnu zdjelu  red lazanja, red blanširanog i ocijeđenog špinata (može biti narezan a i ne mora), red naribanog sira i prema želji kockica gorgonzole, pa opet ponovite: red lazanja, špinata, sira, lazanja pa prelijte slatkim vrhnjem ili bešamel umakom. Pospite krupno naribanim sirom.

*Lazanje ne morate prethodno prokuhati, malo će se duže peći, ali kad ih prelijete slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, dodajte i malo vode. Također ni špinat prethodno ne morate blanširati, možete ga samo dobro oprati  i svježi slagati u lazanje, pogotovo ako je bebi špinat.

Dobar tek!