Recept dana: Chili con carne

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Chili con carne
Chili con carne

Grah, ljute papričice i meso – za one koji vole malo ljuto... prefino!

CHILI CON CARNE

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1h i 30 minuta

  • 60 dag junetine bez kostiju – narezana na kockice
  • 30 dag crvenog graha iz konzerve
  • 2 - 3 luka – sitno nasjeckan
  • 3 - 4 režnja češnjaka – protisnuti ili sitno nasjeckan
  • 1 svježa zelena ljuta paprika – očišćena, narezana na trakice
  • 40 dag narezanih pelata
  • 3 dl mesnog ili lovačkog temeljca
  • 1 dl vode
  • svježa crvena ljuta papričica – po želji
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • ulje
  • prstohvat smeđeg šećera – po želji
  • sol
  • papar

Meso očistite od kožica i žilica i narežite ga na male kockice. U lonac na zagrijano ulje dodajte sjeckani luk, malo ga posolite i na srednje jakoj vatri pržite dok ne omekša. Zatim u tavu dodajte meso, posolite i popaprite te sve zajedno pržite, po potrebi miješajući, dok ne ispari tekućina koju meso ispusti. Potom umiješajte protisnuti češnjak, zelenu ljutu papriku, a čim pusti miris umiješajte nasjeckane pelate. Ulijte toliko temeljca da pokrije sve sastojke, po želji dodajte još jednu cijelu ljutu crvenu papriku i sve zajedno kuhajte jedan sat. U zdjelicu ulijte 1 decilitar vode i  dodajte kukuruzno brašno te sve zajedno izmiješajte pa ulijte u lonac s mesom. Zatim u lonac umiješajte crveni grah iz konzerve i kuhajte još 10-ak minuta.

Možete koristiti i mljeveno juneće meso ili kombinirati mljeveno i izrezano na kockice.

Ako volite eksperimentirati, kad mesu dodajete grah možete dodati dvije kockice crne čokolade.

Također prema želji, u tanjur dodajte žlicu kiselog vrhnja.