Recept: brzo varivo od krumpira

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Brzo varivo s krumpirom
Brzo varivo s krumpirom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 4-5 krumpira (narezan na kockice)
  • 2-3 šnite špeka (narezan na sitne kockice)
  • 1 luk (narezan na sitno)
  • 1 poriluk (prerezan po pola, opran pa narezan na tanke šnitice)
  • 1-2 mrkve (narezane na kockice)
  • 1 – 2 paradajza, još bolje cherry rajčice (narezan na kockice)
  • 10 dag graška (prema želji)
  • maslinovo ulje
  • jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
  • sol
  • papar
  • mediteranski začini prema želji (može mix)
  • slatka mljevena crvena paprika
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat curryja
  • 2 lovorova lista
Brzo varivo s krumpirom
Brzo varivo s krumpirom

Na malo maslinova ulja popržite na sitno narezan špek pa dodajte na sitno narezan luk i dinstajte minutu, dvije pa dodajte nasjeckan na šnitice poriluk te dodajte ostalo narezano povrće i miješajući dinstajte još par minuta. Zatim dodajte krumpir narezan na kockice, dinstajte nekoliko minuta pa dodajte jušni temeljac ili vodu i jednu kocku za juhu. Posolite i popaprite te dodajte začine pa pustite varivo da kuha na laganoj vatri. Kad je povrće mekano, protisnite žlicu, dvije povrća iz variva žlicom kroz cjediljku da bi ugustili juhu.

Brzo varivo s krumpirom
Brzo varivo s krumpirom

Prema želji u varivo možete zakuhati rižu ili tjesteninu ili samo poslužite uz prepečen kruh.