Protiv gripe: pjenica od češnjaka - alioli

| Wine and dine |

Namaz od češnjaka
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Krema, namaz, umak ili pjenica od češnjaka - Alioli

Ovaj tradicionalni Španjolski umak od češnjaka Alioli ide dobro s piletinom, krumpirom, paellom i škampima, ali je izvrstan i kao namaz uz šnitu prepečenog kruha. Osobno ga jako volim, ali činjenica je da miris ni drugi dan ne nestaje, izlazi kroz kožu! Ako dobro podnosite i volite okus i jačinu češnjaka, ovo je prirodni antibiotik od kojeg bježe sve bakterije, virusi, prehlade i gripe, a sam okus kreme je - fantastičan i neopisiv.

Namaz od češnjaka
Pjenica od češnjaka, alioli

Za 4 - 6 osoba

Vrijeme za pripremu: 15-ak minuta

  • 6 češnja češnjaka (očišćenih i grubo nasjeckanih)
  • ½ žličice krupne morske soli
  • 1 žumanjak – može i ne mora
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1,8 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Stavite češnjak i sol u mužar te tucite dok ne dobijete fini pire. Stavite pire u zdjelu, dodajte žumanjak i limunov sok te umutite električnim mikserom ili ručno u glatku kremu. Polako dodajte ulje uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete gustu, glatku kremu nalik majonezi.

Ulje dodajte vrlo polako, kap po kap, doslovno, a miješajte žustro. Ako ste dodali ulje prebrzo, alioli će splasnuti! Krema može stajati u hladnjaku i do 5 dana.

Krema će biti podjednako dobra i ako ne stavite žumanjak, ja često Alioli spravljam i bez žumanjka i bez limuna, samo češnjak i malo soli stučem u mužaru i onda dodajem kap po kap maslinovog ulja cijelo vrijeme tukući pjenicu. Ulje kapljem po tučku, ne po dnu mužara, s jednom rukom sipam ulje, a s drugom tučem s tučkom pjenicu, uvijek u istom ritmu, na istu stranu. Mrak namaz!