Pečena guska s jabukom i acetom balsamicom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pečena patka s jabukama
Pečena patka s jabukama

Iako u originalu recepta ide guska, možete je zamjeniti picekom, kokicom, patkom, pa i puricom. Sve navedeno je super, samo je različito vrijeme pečenja. Picek se peče oko sat vremena, kokici treba puno duže jer je žilava... Kako bi Balašević rekao: princip je isti, sve su ostalo nijanse... Pošto je temperatura pečenja relativno mala 180C - duže pečenje neće ništa pokvariti, samo će biti fina i saftnija, ali morate je povremeno zalijevati...

Za 6 – 7 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 3,5 sata

Temperatura pečenja: 180C

  • 1 guska
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1 celer
  • ružmarin
  • kadulja
  • 1 jabuka za punjenje i 2 -3 za pečenje sa strane
  • 1 čaša bijelog vina
  • temeljac
  • 2 čaše vode
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 2 žlice glatkog brašna
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 180C. Opranu i očišćenu gusku iznutra i izvana natrljajte solju i paprom. Cijelu neoguljenu jabuku stavite u njezinu unutrašnjost (a prema želji možete je i rasjeći na četvrtine, ali je nemojte guliti) i prema želji zavežite koncem. Narežite povrće i nekoliko jabuka na komade te ih posložite na dno posude, položite gusku, pospite nasjeckanim ružmarinom i kaduljom, zalite s dvije čaše vode, poklopite te pecite u zagrijanoj pećnici pola sata. Podlijte vinom, a poslije, tijekom pečenja, zalijevajte temeljcem i pecite daljnjih 2,5 – 3 sata. Na kraju zalijte gusku razrjeđenim s malo vode acetom balsamicom i zapecite još par minuta. Ohlađenu narežite i servirajte uz pečene krumpire, a i njih možete ispeći zajedno s guskom, ali ih dodajte tek sat vremena prije kraja pečenja.