Osnovno tijesto za pogače

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

tijesto za pogaču
Pogača

Osnovno jednostavno tijesto za pogače

Vrijeme pripreme: 20 minuta + oko 1 sat stajanja

Vrijeme pečenja: oko 15-20 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • ½ kg prosijanog brašna (glatko ili pomiješajte glatko i oštro)
  • 1 kocka svježe germe (malo šećera, brašna, malo toplog mlijeka)  ili 1 vrećica suhe germe
  • 3,5 - 4 dl mlake vode
  • 3 žlice domaćeg maslinovog ulja + za pouljiti kalup i vrh
  • 2 žličice soli + krupna morska sol za posoliti vrh

Ako pogaču radite sa svježom germom: da biste izradili svježu germu izmrvite je vilicom, dodajte malo brašna, šećera i toplog mlijeka, dobro sve promiješajte pa stavite na toplo da se diže 15-ak minuta. Ako radite sa suhom, direktno je pomiješajte s brašnom i ostalim sastojcima.

U veliku zdjelu izmiješajte izrađenu svježu ili suhu germu s prosijanim brašnom i soli. Umiješajte malo po malo vode dok se tijesto ne počne odljepljivati od zdjele, dodajte žlicu, dvije maslinovog ulja. Zatim izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite još minutu. Oblikujte ga u kuglu, premažite ga s malo maslinovog ulja i ostavite u zdjeli pokriveno s čistom mokrom kuhinjskom krpom da se diže oko 45 minuta, dok se volumen ne udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 220C. Tijesto ponovo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i kratko premijesite. Razvaljajte tijesto u pogaču (bilo koji oblik ili okrugli, duguljasti ili četvrtasti), prema želji napravite s prstom udubljenja i stavite na masni papir za pečenje ili lagano nauljeni pleh, gornji dio pogače pouljite maslinovim uljem i posolite krupnom morskom soli i pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta (zavisno od jačine vaše pećnice i od toga koliko je pogača tanka). Izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki.

Razne file s kojima možete puniti pogače su: pršut i smokve, paradajz i svježi bosiljak, bresaolla i rukola, šunka i sir, sir i špinat, luk, blitva... Također u pogaču možete dodati masline, kapare, sušene rajčice, ružmarin i ostale mediteranske začine...