Nedjeljni ručak: pečena janjetina s ružmarinom i finim travama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pečena janjetina s ružmarinom i finim travama
Pečena janjetina s ružmarinom i finim travama

Danas ću za nedjeljni ručak prirediti mladu pečenu janjetinu koje je bilo omiljeno jelo moje majke. Ovo je njezin dan  - 02.09., njezin rođendan...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta + 4 sata stajanja

Vrijeme pečenja: 1- 1,5 sati

Temperatura pećnice: 220C pa 180C

  • 1 kg janjetine (but, rebrica...)
  • 1-2 češnja češnjaka
  • svježi ružmarin
  • 1 šalica povrtnog ili janjećeg temeljca
  • začini: kadulja, majčina dušica, bosiljak, smrekine bobice, menta (erbe di provenza)
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • papar

Janjetinu posolite, popaprite, začinite finim travama i našpikajte češnjakom. Zalijte je maslinovim uljem i pustite da odstoji barem 4 sata na hladnom. Povremeno je okrećite. Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite janjetinu na lim za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i malo bilja iz marinade te pecite u pećnici pola sata. Zatim je okrenite, zalijte vrućim mesnim temeljcem ili vlastitim sokom i smanjite temperaturu u pećnici na 180C. Pecite još sat, sat i pol te je okrećite još nekoliko puta. Svaki put pri okretanju zalite je vrućim temeljcem ili vlastitim sokom.

*Servirajte s domaćim pečenim krumpirima. Prema želji možete ih i zapeći zajedno sa janjetinom u pećnici. Po osobi stavite 20 dag krumpira. Krumpiri će poprimiti okus pečenja i biti sočni i mekani.