Napravite slani štrudl sa sirom!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

slani štrudl od sira by suzy josipović, mama zna
Slani strudl od sira

Recept dana: Mamin slani štrudl sa sirom

Neki kažu štrudl, neki štrudla, neki štrudel, strudla, savijača, štrudelj, zavitek, a to su sve razna imena za isto jelo. Mnogi ga posvajaju, ali on ipak pripada Austrijancima... Vrlo ga često pravim, pogotovo štrudl sa sirom, jer ga svi volimo. Često napravim dva pleha i duplu smjesu, samo u pola dodam šećer i vanilin šećer te dobijem i slanu i slatku varijantu, a znam dodati i buču i napraviti bučnicu...

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 20 – 30 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Lim (kalup) iz pećnice

  • ½ kg gotovih kora za štrudl (1 paket listova /6 – 8 kora) ili

Kore za štrudl:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 3 žlice ulja
  • sol
  • mlaka voda
  • 1 jaje (može i ne mora)

Fila:

  • ½ kg svježeg kravljeg sira
  • 4 –5 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • sol
  • 10 dag omekšanog putra za premaz kora ili ulje

Zagrijte pećnicu na 180C. Štrudl možete napraviti od kupovnih kora ili možete napraviti domaće: zamijesite tijesto od brašna, ulja, soli i mlake vode i oblikujte u 2 kugle. Na nauljenom tanjuru „potaftajte“ tijesto i razvucite ga na stolnjaku da se posuši.

U međuvremenu priredite filu: izmiješajte u zdjeli jaja, sir, vrhnje i dodajte soli po ukusu. Otopljenim putrom (ili uljem) premažite (najbolje koristeći kist) koru po koru i po njoj rasporedite filu.  Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta. Pustite da se štrudl ohladi par minuta i još topli narežite i poslužite.

*Ako siru (30 dag), vrhnju (40 dag) i jajima (2 komada) dodate 30 dag posoljene i dobro ocijeđene buče (bundeve), dobiti ćete vrlo ukusnu zagorsku bučnicu.