Napravite lovačke knedle od starog kruha

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Lovačke knedle od kruha
Lovačke knedle od kruha

Lovačke knedle od staroh kruha su bile omiljeno jelo moje mame. I ja ih obožavam, štoviše – davim se u njima!... Neizostavne su uz gulaš od divljači, ali pašu uz svaki gulaš.

Za 4 osobe                                                           

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme kuhanja: 8 minuta

  • 40-50 dag starog kruha ili žemlji
  • 2 dl mlijeka
  • 2-3  jaja
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • špek (sitno nasjeckan)
  • 10 dag oštrog brašna
  • ulje za prženje
  • sol
  • papar 

Na kockice narezan stari kruh ispržite na nauljenoj tavi, da postane hruskav. Stavite kockice kruha u zdjelu i zalijte ih vrućim mlijekom, ali ne previše, da ne budu premljecave. Dodajte jaja, sol, peršin, sitno isjeckan špek i miješajte s brašnom. Neka malo smjesa odstoji. Zatim mokrim rukama oblikujte kuglice, uvaljajte ih u oštro brašno i kuhajte u slanoj kipućoj vodi. Kad isplivaju, kuhajte ih na laganoj vatri još 7 – 8 minuta te izvadite šupljikavom žlicom. Izvadite jednu knedlu, razrežite je nožem i provjerite da li je kuhana u sredini.

Knedle ne smiju biti mljecave i ne smiju se raspadati. Ako su premekane, dodajte malo prezli ili brašna.

Lovačke kuglice možete napraviti i na drugi način:

Na tavici s kockicama kruha popržite špek i luk. Posebno u zdjeli izmiješajte mlijeko, jaja, sol, papar i sjeckani peršin i na kraju umiješajte kockice. Kad se smjesa malo zgusne, oblikujte kuglice.

Lovačke knedle i gulaš od divljači
Lovačke knedle i gulaš od divljači