Nanina bosanska krumpiruša

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Krumpiruša
Krumpiruša

Krumpiruša, recept moje svekrve nane Bademe iz Sarajeva

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta

Temperatura pećnice: 200C

Krumpiruša
Krumpiruša
  • kore za pitu (domaće ili kupovne)
  • 1 kg krumpira (rezanog na kockice ili naribanog)
  •  1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 -2 luka (nariban) – može i ne mora
  • ulje - za namazati kalup
  • vrhnje - za premazati krumpirušu (prema želji)
Krumpiruša by Suzy Josipović Redžepagić
Krumpiruša

Krumpir ogulite i narežite na male kockice ili naribajte (osobno ga režem na kockice). Luk naribajte, dodajte narezani krumpir krumpirom, posolite i popaprite i dobro izmiješajte te nafilajte kore. Motajte u zvrkove ili slažite kao štrudlu na nauljen lim te pecite u pećnici 30-tak minuta dok ne porumeni. Prema želji možete zakuhati malo posoljene vode i pred kraj pečenja zaliti krumpirušu da bude sočnija pa vratiti na još par minuta u pećnicu da se zapeče. Također kad je izvadite možete je premazati vrhnjem.

Izrada pita by Suzy Josipović Redžepagić
Izrada krumpiruše

Ako želite sami probati napraviti domaće kore (jufke) evo nanin recept za jufke:

Jufke

  • ½ kg glatkog prosijanog brašna
  • 1 žlica ulja
  • sol
  • voda

Sve sastojke dobro zamijesite da tijesto bude glatko i mekanije. Mijesite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) pa odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku stavite na nauljeni tanjur te pustite neka tijesto malo odstoji (15-ak minuta). Razvucite koru po koru na čistom kuhinjskom stolnjaku, nafilajte i zamotajte u veliki zvrk, male zvrkove (u krug) ili u redove (štruce) kao štrudlu.

Izrada tijesta/kora za pitu, Suzy Josipović Redžepagić
Izrada tijesta/kora za pitu