Najbolja sarajevska sogan dolma!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Sogan dolma
Sogan dolma

Sogan dolma (tur. Sogan dolmasi) ili punjeni luk je tradicionalni bosanski recept, a moja svekrva ga je savršeno pripremala. Imala je puno strpljenja i uspijevala je puniti malom žličicom i jako, jako male slojeve luka... I to je umjetnost, probajte!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 20-ak minuta

  • 50 – 60 dag luka
  • ½ kg mljevenog junećeg mesa
  • 10 dag riže
  • 1 jaje
  • 2 žlice pirea paradajza
  • malo mljevene crvene paprike
  • malo octa ili soka od limuna – za poškropiti    
  • ulje
  • sol
  • papar

Prokuhajte u vodi luk sa ljuskom. Odrežite gornji i donji dio luka, malo ostavite da se ohladi i izvlačite slojeve luka – po mogućnosti u  cijelim komadima – bez trganja, što više slojeva možete.  U zdjeli izmiješajte mljeveno meso, rižu, jaje, malo ulja, malo pirea od paradajza, malo mljevene crvene paprike, sol i papar. Sve slojeve luka, bez obzira na veličinu, filajte sa smjesom. Dolme slažite u lonac, dodajte tople vode toliko da pokrije sav luk. Na vrh dodajte malo ulja i pospite sa malo mljevene crvene paprike. Sogan dolmu kuhajte oko 20 minuta, dok ne omekša. Lonac samo protresajte, nemojte miješati!, a pred kraj poškropite sa malo octa ili soka od limuna tako da se luk ne raspadne.  

*Servirajte uz kiselo vrhnje ili kiselo mlijeko.

*Sogan dolmu možete peći i u pećnici na 180 C oko 30-40 minuta

Sogan dolma
Sogan dolma