Ovo je vrlo delikatni receptić iz čistog razloga što moja Tara toliko voli životinje, a zekane pogotovo, da mi je rekla da ako ovaj recept stavim u kuharicu neće pričati više sa mnom... Ipak, morala sam staviti jer je to specijalitet moje mame i podsjeća me na nju i njezine famozne knedle od kruha u kojima sam se davila... Zečevi se uzgajaju prvenstveno zbog mesa, a zovu ga još "meso nad mesom"! Meso zeca je jako ukusno, mekano, sočno, sadrži vrlo malo masnoća i puno proteina te je vrlo kvalitetno meso, možda čak najkvalitenije životinjsko meso, lako probavljivo, obzirom da je zec biljojed.
Kunić na divlje, mamin recept
- 1 zec (1,20 – 1,50 kg)
- 2 dl octa
- 2-3 luka (sitno nasjeckanog)
- 15 dag špeka (narezan na sitne kockice)
- 2 mrkve (sitno naribane)
- 1 korijen celera (sitno nariban)
- 1 - 2 žličice crvene paprike
- 2 - 3 lovora
- 6-8 zrna borovnice (izdrobljena)
- 2 -3 kleka (izdrobljenog)
- 2 žličice pirea paradajza
- 1 žlica izmrvljenog ružmarina
- vode- po potrebi
- 2-3 dl bijelog vina
- 3-4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 žlica senfa
- peršin (sitno nasjeckanog)
- sol
- 10 zrna papra (izdrobljena)
Zeca narežite na sitne komade, zalijte s octom i izmiješajte pa neka odstoji 10 minuta. Na ulju podinstajte luk, dodajte špek pa za 2-3 minute komade zeca i promiješajte. Zalijte s vinom, a kad vino ishlapi dodajte mrkvu, celer, papriku, sol, papar, borovnicu, klek, paradajz, ružmarin, nadolijte toplu vodu da sve prekrije i polako dinstajte oko 1 – 1,5 sati. Pred kraj dodajte protisnuti češnjak i senf te promiješajte. Nakon 10-ak minuta zagasite vatru i dodajte sitno nasjeckani peršin. Servirajte uz lovačke knedle od kruha i džem od brusnica.