Kako napraviti savršen špinat?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Špinat na mlijeku
Špinat na mlijeku

Špinat na bilo koji način, na mlijeku, na salatu, zapečeni, s rikotom u okruglicama, u kanelonima, u lazanjama, u zeljanici... Savršenstvo bez mane. Osim što je zdrav, prepun B i C vitamina, folne kiseline, magnezija i kalcija, čuva vid, daje energiju kako kaže Popaj, a ne laže i kažu učinkovit u borbi protiv raka i drugih ozbiljnih bolesti, prefin je i preukusan. Sjećam se da ga kao mala i nisam nešto voljela, zato ga sada obožavam, a na svu sreću moji klinci su ga oduvijek obožavali.

Kremasti špinat na mlijeku

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 1 kg svježeg špinata
  • 5 dag putra
  • 2 žlice brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
  • ribani muškatni oraščić
  • vrhnje za kuhanje ili slatko vrhnje, a može i kiselo (može i ne mora)
  • sol
  • bijeli papar

Dobro operite i očistite špinat (odstranite peteljke), malo ga blanširajte (prokuhajte u kipućoj vodi par minuta), procijedite i prelite hladnom vodom. Zatim ga usitnite (u blenderu ili nožem). Na tavici na putru kratko popržite brašno (ne smije posmeđiti), zalite hladnim mlijekom, promiješajte i dodajte usitnjeni češnjak. Kad prokuha dodajte nasjeckani špinat. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i prema želji dodajte još malo vrhnja ili mlijeka da bude kremastiji. Servirajte uz pire krumpir, jaje na oko ili pohani kruh

Ako nemate vremena za pranje, čišćenje i rezuckanje svježeg špinata, nema veze, upotrijebite smrznuti. Već je pripremljen (opran, očišćen, blaširan i narezuckan), posla manje...

Špinat s grožđicama i pinjolima

Ako želite biti kreativni i mijenjati okuse na koje ste obično navikli, špinat pripremite na drugi način: s grožđicama i pinjolima. Jednu šalicu grožđica natopite u toploj vodi. Očistite 1 kg špinata, blanširajte ga (kratkoprokuhajte u posoljenoj vodi), ocijedite i sitno nasjeckajte (može i u blenderu). U zagrijanoj tavi na mješanom ulju par minuta popržite 2 cijela češnja češnjaka da puste okus pa ih izvadite. Zatim dodajte grožđice i šalicu pinjola te nasjeckani špinat. Posolite, dodajte muškatni oraščić i promiješajte.

Sirovi mladi špinat (baby špinat) na salatu

Najfiniji i najbolji špinat na svijetu je mladi špinat na salatu - obožavam! Kad god na placu naletite na mladi, mladi špinat svakako ga kupite i jedite sirovog, samo na salatu. Prepun je C vitamina i željeza. Nutricionisti savjetuju jedite samo svježi špinat jer se kuhanjem gubi sva njihova hranjiva vrijednost. Očistite ga, operite, ocijedite i servirajte svjež, sirov s komadićima naranče ili šipka, uz komadiće kamamberta, fete ili rikote, dodajte malo sjemenka poput pinjola, oraha ili suncokretovih sjemenki, nekoliko chery rajčica (zbog boje), zalite maslinovim uljem i sokom jednog limuna i uživajte. I lagano grilani repovi kozica pašu savršeno na salatu. Probajte!