Kako napraviti najbolji hummus?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Namaz od slanutka
Namaz od slanutka - hummus

Hummus je istočnjačko tradicionalno jelo, porijeklom je iz Egipta, a proširilo se na mnoge krajeve Tursku, Maroko, Sjevernu Afriku, sve zemlje Bliskog istoka, pa i u naše krajeve. Vegetarijanci ga često jedu, a vole ga i oni koji nisu vegetarijanci. Pastu od sezama tzv. tahini ima za kupiti u bilo kojem dućanu zdrave hrane. Slanutak možete kupiti suhi koji se kuha i onaj u konzervi već kuhani, a oba dva su za pripremu hummusa super. Sve zavisi da li imate vremena za kuhanje slanutka. Maslinovo ulje, naravno bilo bi izvrsno ono ekstra djevičansko. Evo dva izvrsna recepta:

HUMMUS

Za 4 – 6 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta

  • 20 dag kuhanog slanutka
  • 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
  • 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
  • 1 - 2 češnja češnjaka
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 žlice limunovog soka
  •  ½ žličice kajenskog papra
  • kiml – po želji
  • 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
  • maslinovo ulje
  • sol

Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Ako nemate gotovu pastu od sezama -  tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.

Hummus

HUMMUS S PEČENOM CRVENOM PAPRIKOM

Isti recept kao prethodni, samo u blender hummusu dodajte 2 pečene crvene paprike (specite ih na klasičan način u pećnici, ohladite, ogulite i očistite od srčike). Dobit ćete ukusan hummus s okusom pečene paprike.

U hladnjaku ga možete čuvati par dana.

Hummus poslužite uz razne vrste kruha, uz tortilje i prepečeni toast ide izvrsno.