Hummus je istočnjačko tradicionalno jelo, porijeklom je iz Egipta, a proširilo se na mnoge krajeve Tursku, Maroko, Sjevernu Afriku, sve zemlje Bliskog istoka, pa i u naše krajeve. Vegetarijanci ga često jedu, a vole ga i oni koji nisu vegetarijanci. Pastu od sezama tzv. tahini ima za kupiti u bilo kojem dućanu zdrave hrane. Slanutak možete kupiti suhi koji se kuha i onaj u konzervi već kuhani, a oba dva su za pripremu hummusa super. Sve zavisi da li imate vremena za kuhanje slanutka. Maslinovo ulje, naravno bilo bi izvrsno ono ekstra djevičansko. Evo dva izvrsna recepta:
HUMMUS
Za 4 – 6 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta
- 20 dag kuhanog slanutka
- 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
- 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
- 1 - 2 češnja češnjaka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2-3 žlice limunovog soka
- ½ žličice kajenskog papra
- kiml – po želji
- 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
- maslinovo ulje
- sol
Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Ako nemate gotovu pastu od sezama - tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.
HUMMUS S PEČENOM CRVENOM PAPRIKOM
Isti recept kao prethodni, samo u blender hummusu dodajte 2 pečene crvene paprike (specite ih na klasičan način u pećnici, ohladite, ogulite i očistite od srčike). Dobit ćete ukusan hummus s okusom pečene paprike.
U hladnjaku ga možete čuvati par dana.
Hummus poslužite uz razne vrste kruha, uz tortilje i prepečeni toast ide izvrsno.