Japanska tempura sa škampima i povrćem!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tempura
Tempura

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

  • ½ kg škampa
  • ½ kg raznog povrća i gljiva (paprika, luka, bukovača, tikvica, komorača i sl.)
  • 25 dag oštrog brašna
  • 25 dag glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • 2 bjelanjka
  • 7 dl jako hladne vode
  • ulje za prženje
  • soja sos 
  • sol

Škampe stavite na kratko u zamrzivač. Izvadite ih, odvojite repove, očistite od oklopa i zvadite crne trake (crijeva). Povrće i gljive operite, osušite i narežite na štapiće (paprikama skinite kožicu). Brašno stavite u dublju posudu, izmiješajte s praškom za pecivo, dodajte sodu bikarbonu, sol, bjelanjke i vrlo hladnu vodu, pa izmiksajte tako da dobijete rijetko tijesto. Tijesto stavite na kratko u hladnjak. U dubokoj tavici ugrijte ulje. Povrće posolite i izmiješajte. Rukom uzimajte povrće i škampe, umačite ih u tijesto i stavljajte u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Vadite ih rupičastom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir koji će upiti suvišnu masnoću. Poslužite odmah na toplim tanjurima i poprskajte soja sosom.