Janjeća kalja

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

janjeća kalja by suzy josipović
Janjeća kalja

Moram priznati, u mojoj kući Janjeću kalju volim najviše ja, drugi puno manje, jer ne vole baš previše zelje, ja je obožavam... I moja mama je obožavala janjeću kalju... Ovo je njezin recept:

JANJEĆA KALJA

Za 6-8 osoba

Vrijeme priprema: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta

  • 1 kg janjetine s kostima, teletina ili kombinacija janjetine i teletine (narezana na komade)
  • 1 glavica zelja
  • 4 krumpira
  • 1 luk
  • 1 paradajz
  • 1 list lovora
  • sol
  • 10-ak zrna papra

Meso narežite na komadiće veličine nekoliko centimetra. Na komade približno iste veličine narežite zelje, krumpir i luk. U posudu prvo stavite malo luka, zelja i krumpira, zatim poredajte red mesa, pa opet luka, zelja i krumpir pa red mesa. Na kraju dodajte papar u zrnu, lovorov list, posolite i dodajte vode tako da prekrije sve sastojke. Kad zavrije po potrebi skinute pjenu s površine, zatim smanjite plamen i ostavite da se polako kuha otprilike sat, sat i pol. Servirajte sve zajedno, povrće i meso u duboke tanjure uz dodatak juhe u kojoj se kalja kuhala. Po želji možete još dodati krupno mljevenog papra i nekoliko kapi maslinovog ulja.