Hummus s pečenom crvenom paprikom

| Wine and dine |

Hummus - namaz od slanutka s pečenom crvenom paprikom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Hummus s pečenom crvenom paprikom - namaz od slanutka i pečene crvene paprike

Za 4 – 6 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta

  • 20 dag kuhanog slanutka (može i iz konzerve)
  • 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao (ili malo vode iz konzerve)
  • 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
  • 2 pečene crvene paprike
  • 1 - 2 češnja češnjaka
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 žlice limunovog soka
  •  ½ žličice kajenskog papra
  • kiml – po želji
  • 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
  • maslinovo ulje
  • sol
Hummus - namaz od slanutka s pečenom crvenom paprikom
Hummus - namaz od slanutka s pečenom crvenom paprikom

Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Dvije crvene paprike klasično specite u pećnici, ohladite, ogulite kožicu i očistite od srčike. Ako nemate gotovu pastu od sezama -  tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, očišćene pečene paprike, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.

U hladnjaku hummus može stajati nekoliko dana. Poslužite ga uz razne vrste kruha, uz tortilje lii prepečeni toast.