Kad mi je moja prijateljica Davorka Krnić-Trick pitala jel znam neki zgodan receptić za smokve i mascarpone, prvo sam pomislila na smokve sa sirom (klasično), kao što radim s ricotom, briem, svježim kozjim sirom..., onda na verziju voćnog tiramisua u zdjelicama, a onda sam se sjetila ovog sjajnog recepta s interneta s grilanim smokvama (ili pečenim). Smokve se malo karameliziraju, pojačavajući njihovu prirodnu slatkoću i punoću okusa, mrak su!
Recept: Grilane (pečene) smokve s mascarponeom
Za 4 osobe
- 12 smokava
- 1 dl meda
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 12 dag mascarponea
- 1 žlica ruma
- korica 1 limuna
Narežite smokve po pola po dužini i rasporedite ih po pladnju ili tanjuru. Zagrijte med zajedno s grančicom ružmarina, a kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 2 minute. Zatim brzo, ali oprezno umačite jednu po jednu smokvu u vrući med i stavljajte na pladanj.
U zdjeli izmiksajte mascarpone sa žlicom meda, rumom i koricom limuna pa pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak.
Zagrijte roštilj ili grill tavu pa rasporedite smokve okrenute prvo prema dolje, a čim ih sve poslažete, okrenite ih prema gore i izvadite na pladanj. To možete napraviti i sat, dva i prije posluživanja, ali ih onda neposredno prije serviranja, samo ugrijte na sekundu u mikrovalnoj pećnici da budu tople.
Zatim na dno tanjura rasporedite malo smjese sira pa rasporedite po njemu grillane smokve, a ostatak sira servirajte uz njih li na svaku smokvu stavite malo mascarponea. Ukrasite grančicom ružmarina.
Smokve jedite prstima i rashladite se čašom muškata, npr. Kozlović. Dobar tek!