Glazirana pileća krilca

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Marinirana pileća krilca u medu, soja sosu, narančinom soku i đumbiru
Marinirana pileća krilca u medu, soja sosu, narančinom soku i đumbiru

Za ovim mariniranim krilcima i batacima luduju moje klinke. Al' doslovno! Ovo je sjajan recept mojih prijatelja Ane Ugarković i Igora Tomljenovića (Toma).

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i mariniranja: 5 - 6 sati

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 20-ak pilećih krilaca i bataka
  • sok od 2 naranče
  • 1 žlica meda
  • 1, 5 dl soja sosa
  • 2 češnja češnjaka (neoguljena i zgnječena)
  • korica 1 naranče
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Pripremite marinadu od soka i korice naranče, meda, soja sosa, đumbira, soli, papra i češnjaka.  Stavite krilca i batake u pripremljenu marinadu na nekoliko sati. Zagrijte pećnicu na 200C. Marinirana krilca i batake stavite u malo nauljen kalup te pecite otprilike pola sata. U međuvremenu marinadu kuhajte na maloj vatri, dok ne postane sirupasta, prelijte s njom krilca i batake te pecite još 10-ak minuta u pećnici da se glaziraju. Servirajte uz slatko kiseli umak ili ljuti umak od čilija.

Krilca možete marinirati i u limunu ili limeti, a možete ih peći i u tavi na slaboj vatri, potresajući tavu zajedno sa marinadom dok marinada ne postane sirupasta da se krilca lijepo glaziraju.