Francuski recept: govedina bourguignon

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Govedina Bouruignon
Govedina Bouruignon

Govedina Bourguignon ili govedina na Burgundski način je vrlo neobično ukusno jelo jakog intenzivnog, bogatog i punog okusa. Kada hoćete impresionirati goste, pogotovo muški dio, govedina Bourguignon je idealan  izbor. Važno je da vino bude kvalitetno, jer će ono najviše utjecati na sam okus jela. Iako se dugo kuha, priprema je jednostavna, a rezultat – uzbudljiv!  

Za 4 - 6 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 3 sata i 30 minuta
Temperatura pećnice: 170C

  • 1 kg govedine – narezana na veće kockice
  • 4 žlice brašna
  • 4 šnite špeka (narezanog) 
  • 1 žlica pirea paradajza
  • 0,6 dl rakije
  • 20 dag šampinjona
  • 8 oguljenih glavica luka
  • 3 dl goveđeg temeljca
  • 0,6 dl ulja
  • 5 dag putra
  • sol
  • papar

Za marinadu:

  • 7,5 dl crnog vina, po mogućnosti Burgundija  
  • timijan
  • 2 lista lovora
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • malo pimenta
  • 1 žlica crnog papra
  • 2 mrkve (oguljene i na kockice narezane)
  • 4 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 4 stabljike celera (nasjeckanog)
  • majčina dušica
  • malo peršina

Dan ranije pripremite meso. U gazu zamotajte začine: timijan, lovor, peršin, piment i crni papar. Zavežite špagom vrećicu i stavite na stranu. Napravite marinadu tako da meso stavite u veliku zdjelu. Dodajte mrkvu, češnjak, celer i napravljenu vrećicu sa začinima. Preko svega prelijte vino. Poklopite i stavite u hladnjak da se preko noći marinira.
Zagrijte pećnicu na 170 ºC.  Izvadite meso i vrećicu sa začinima iz marinade na tanjur. Marinadu prelijte preko sita u zdjelu. Obrišite komade mesa papirnatom salvetom, posolite, popaprite i posipajte brašnom. Na tavi zagrijte malo ulja i putra pa prepržite komade mesa okrećući ih hvataljkom, da posmeđe sa svih strana ravnomjerno. (Ako treba, dodaje još malo ulja i putra u meso, da se svi komadi jednako ispeku). Meso izvadite na tanjur. U istoj tavi prepržite špek, dodajte povrće iz marinade i pustite da se svi sastojci prožmu. Dodajte pire paradajza i žlicu rakije te vratite meso u tavu. Dodajte i crno vino u kojem se meso mariniralo i vrećicu sa začinima, poklopite pa pustite neka se sve nakratko dinsta. Stavite tavu u pećnicu i pecite poklopljeno 2,5 - 3 sata. Prema potrebi zalijevajte temeljcem. Dok je govedina u pećnici, na malo ulja i putra na tavi podinstajte gljive, posolite i popaprite. Kada su gljive gotove, maknite ih na tanjur. Na istu tavu dodajte putar i podinstajte luk. Kada je luk gotov, maknite ga na tanjur uz gljive. Pola sata prije nego je govedina gotova, dodajte joj gljive i luk. Pustite neka još kuha pola sata bez poklopca. Izvadite je iz pećnice. Vrećicu sa začinima bacite. Poslužite uz knedle od kruha, kuhani ili pire krumpir.

Govedina Bouruignon
Govedina Bouruignon