juha: MAMINA GOVEĐA (TELEĆA) JUHA
Za bistru goveđu juhu najbolja je koljenica bez kosti. Al možete koristiti i koljenicu s kosti, potrbušnicu ili mišić.
Za 8-10 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata
- 3/4 kg koljenice
- 3 l vode
- 2 režnja češnjaka
- goveđa kocka za juhu (po želji)
- 2 mrkve
- stabljike peršina i celera
- 1 korijen celera
- 1 zeleni dio poriluka
- 1 korijen korabice
- 1 luk
- 1 list kelja
- 1 krumpir
- 1 paradajz
- ½ paprike
- komadić karfiola
- ½ ljuske jajeta
- peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje)
- 15 dag soli (3 žlice)
- 5-8 zrna papra
Meso operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte svo povrće za juhu i par zrna papra. Kuhajte na laganoj vatri cirka dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac.
*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje morate prvo prepeći na ploči štednjaka .
*Kuhano meso poslužite uz umak od kopra ili neki drugi. U juhu ukuhajte taranicu, rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.
glavno jelo: PEČENA JANJETINA S FINIM TRAVAMA I MLADINIM KRUMPIROM
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta + 4 sata stajanja
Vrijeme pečenja: 1- 1,5 sati
Temperatura pećnice: 220C pa 180C
- 1 kg janjetine (but, rebrica...)
- 1-2 češnja češnjaka
- svježi ružmarin
- 1 šalica povrtnog ili janjećeg temeljca
- začini: kadulja, majčina dušica, bosiljak, smrekine bobice, menta
- maslinovo ulje
- krupna morska sol
- papar
- 1 kg mladog krumpira (oguljeni, oprani, prerezani po pola, posoljeni)
Janjetinu posolite, popaprite, začinite finim travama i našpikajte češnjakom. Zalijte je maslinovim uljem i pustite da odstoji barem 4 sata na hladnom. Povremeno je okrećite. Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite janjetinu na lim za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i malo bilja iz marinade te pecite u pećnici pola sata. Zatim je okrenite, zalijte vrućim mesnim temeljcem ili vlastitim sokom i smanjite temperaturu u pećnici na 180C. Dodajte krumpire prerezane po pola i pecite još sat, sat i pol, te ih okrećite još nekoliko puta. Svaki put pri okretanju i janjetinu i krumpire zalite vrućim temeljcem ili vlastitim sokom.
SALATA S JABUKOM I CELEROM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
- 50 dag korijena celera
- 1 veća kiselkasta jabuka
- malo soka od limuna
- 1 kiselo vrhnje
- 1 mrkva – prema želji
- narezani orasi ili lješnjaci – za posipati
- sol
- papar
Celer ogulite i sitno naribajte. Dodajte oguljenu i naribanu jabuku. Pomiješajte i dodajte limunov sok, papar, sol i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješajte i ohladite u hladnjaku. Po želji u salatu možete dodati i 1 mrkvu sitno naribanu, a posipati krupno narezanim orasima ili lješnjakom.
*Poslužite kao hladno predjelo ili kao prilog kuhanoj ili pečenoj šunki te bunceku.
desert: TORTA OD ČOKOLADE – SOUFFLE
Uz reformu, najčešće radim upravo souffle. To je definitivno najomiljenija torta moje djece, a i ja bi se složila...
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Vrijeme hlađenja: može se jesti odmah vruće ili ohladite barem 2 - 3 sata u hladnjaku
Temperatura pećnice: 175C
- 30 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag kakaa
- 10 jaja
- 30 dag šećera
- prstohvat cimeta
- 1 vanilin šećer
- 50 dag putra
- štaub šećer ili čokoladni preljev (za posipanje)
- tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije (može a i ne mora)
- jagode ili maline - za ukras (može a i ne mora)
U loncu na laganoj vatri rastopite putar, a na njemu i čokoladu, te dodajte kakao i cimet. U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite snijeg, a žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, tako da dobijete gustu smjesu. Rastopljenu čokoladu s kakaom umutite u smjesu sa žumanjcima, a nakon toga dodajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu sipajte u premazan putrom i pobrašnjeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici ½ sata. Kad se ohladi, pospite štaub šećerom ili čokoladnim preljevom. *Također prema želji možete servirati uz jagode ili maline, tučeno slatko vrhnje ili sladoled.
Autor: Suzy Josipović
Fotografije su zaštićene autorskim pravom, te ih nije dozvoljeno koristiti.
Datum: 22.4.2012.