Danas pripremite hobotnicu pod pekom!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Hobotnica pod pekom
Hobotnica pod pekom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 2 kg hobotnice
  • 1 kg mladog krumpira
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckani i protisnuti)
  • 2 dl bijela vina
  • peršin
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Duboko smrznutu hobotnicu odledite, očistite i operite. Stavite je u lonac bez kapi vode, poklopite i dinstajte na suho. Povremeno je okrećite. Ubrzo će hobotnica pustiti ljubičastu tekućinu. Dinstajte dok tekućina ne iskuha i na dnu lonca ostane samo ljubičasti gusti šug. Mladi krumpir srednje veličine operite, a ako je veći narežite ga po pola ne čisteći koru. Posložite ga u kalup, malo posolite, dodajte po pola prerezanu glavicu luka, a u sredinu stavite hobotnicu, te sve skupa prelite maslinovim uljem. Stavite ispod peke. Pecite 40 minuta. U lonac u kome ste dinstali hobotnicu dolijte malo maslinovog ulja i na tome ljubičastom talogu podinstajte češnjak. Dolijte bijelo vino, papar i peršin. Kuhajte dvije minute, otkrijte peku, zalijte umak po hobotnici i krumpiru te pustite još par minuta da krumpir u sebe upije ukusni umak.

*Hobotnicu na isti način možete spremiti i u pećnici.

Hobotnica pod pekom
Hobotnica pod pekom