Danas napravite ratatui!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ratatui
Ratatui

TOPLI RATATUI (RATATOUILLE), francuski recept iz Nice

Ljetno jelo, lagano i vrlo ukusno. Topli ratatui  obično serviram na brusketi.

Ratatui bruskete
Ratatui bruskete

 Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pirjanja: 50minuta

  • 1 patlidžan (narezan na kockice)
  • 1 žuta ili crvena paprika (narezana na trakice)
  • 30 dag krumpira (narezan na kockice) – može i ne mora
  • 30 dag paradajza (narezanog na kockice)
  • 2 tikvice (narezane na kockice)
  • 1 luk – narezan na kolutiće) 
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • bosiljak (krupnije nasjeckan)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Operite i ogulite patlidžan, narežite ga na kockice i stavite da se ocijedi. Operite papriku, krumpir, paradajz, tikvice i luk te ih narežite na kockice. Na maslinovom ulju u woku podinstajte luk, dodajte ostalo narezano povrće, posolite, popaprite te miješajte i dinstajte na laganoj vatri 50-ak minuta. Na kraju dodajte nasjeckani bosiljak i peršin.

Ratatuli bruskete
Ratatuli bruskete

HLADNI RATATULI

Svako povrće posebno dinstajte (jedino tikvice i patlidžan mogu zajedno). Na kraju izmiješajte sve povrće, dodajte maslinovo ulje i pospite bosiljkom, sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom.