Čarobne kuglice od čokolade - truffes

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Truffes - čokoladne francuske kuglice
Truffes - čokoladne kuglice

Recept: TRUFFES Francuske kuglice od čokolade

Truffes su Sarini (moja najstarija kćer) omiljeni kolačići za svaki Božić i Novu godinu, iako bi ih ona jela svaki dan... Ovaj recept je u duploj količini, jer kada sam radila pola smjese, pojeli bi truffes u sekundi i onda bi žicali da radim ponovo...da skratim dupli posao, odmah radim duplu količinu...

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme hlađenja smjese: 4 sata

  • 6 rebra čokolade za kuhanje (oko 20 dag)
  • 4 žumanjka
  • 4 žlice štaub šećera
  • 10 dag putra
  • cimet
  •  nezašećereni kakao za uvaljati kuglice

Natrgajte čokoladu i miješajući otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšalu čokoladu pomalo primiješajte putar. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem 4 sata. Tada žličicom uzimajte tvrdu smjesu i rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Uvaljajte ih u kakao i stavite u hladnjak.

Možete ih nekoliko staviti u kutijicu i ponijeti na poklon svojim prijateljima...

Prema želji možete u smjesu dodati malo čilija, đumbira, narančinog soka i korice ili arome naranče, ruma ili sl. Također kuglice možete obložiti s čim god želite - kokosom, pistacijima, bademima, orasima... Zadnji put sam u kakao dodala malo žutog vanilin šećera s narančom i bile su savršene - jer naranča i tamna čokolada baš se ljube.