Canelloni sa špinatom i ricottom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Canelloni sa špinatom i ricottom
Canelloni sa špinatom i ricottom

Moja najstarija kćer Sarah luduje za njima - canellonima sa špinatom i ricottom. Ne voli meso i izbjegava ga koliko god može, a tjesteninu obožava - najviše zapečenu u pećnici sa sirom špinatom, morskim plodovima...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 25 dag cannellona  (1 pakiranje)
  • 50 dag ricotte ili svježeg kravljeg sira
  • 25 dag špinata (nasjeckanog)
  • 1 jaje
  • 20 dag slatkog vrhnja
  • 20 dag sira za ribanje (goude, edemera...)
  • 1 režanj češnjaka – može i ne mora
  • parmezan
  • sol
  • bijeli papar

Zagrijte pećnicu na 180C. Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. U zdjeli pomiješajte očišćen, opran i nasjeckan špinat, ricottu i jaje. Posolite, popaprite, dodajte malo parmezana i prema želji protisnuti češnjak. Vatrostalnu zdjelu namažite maslinovim uljem. Napunite canellone smjesom (pomoću šprice ili žličicom), posložite u zdjelu i naribajte sir po njima. Prelijte ih sa slatkim vrhnjem ili bešamel umakom, posipajte parmezanom i pecite u vrućoj pećnici oko 45 minuta dok ne dobiju žutu koricu. Pokrite ih prvih pola sata, pa zadnjih 10 - 15 minuta otkrite da poprime lijepu zlatnu koricu.

Špinat možete zamijeniti blitvom (priprema ista), riccottu svježim kravljim sirom, samo po canellonnima dodajte 20 dag gorgonzole ili mozzarelle nasjeckane na komadiće.

Canelloni sa špinatom i ricottom
Canelloni sa špinatom i ricottom

Osobno canellone i lazanje prelijem sa slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, ali ako želite sami napraviti bešamel umak evo vam recept:

BEŠAMEL UMAK (BECHAMEL), Francuska

Bechamel je poznati bijeli umak koji se koristi u mnogim europskim kuhinjama poput talijanske i francuske. Dobio je ime po francuskom markizu Louis de Bechameilu koji je usavršio orginalni recept umaka poznatog pod imenom „Veloute“.

  • 5 dag putra
  • 3 dag brašna
  • 0,5 dl mlijeka
  • 1 slatko vrhnje – prema želji
  • sok limuna – prema želji
  • sol
  • papar

Zagrijte putar, dodajte brašno i sasvim kratko ih popržite. Zatim zalijte hladnim mlijekom i miješajući kuhajte oko 5 minuta, dok se umak ne zgusne. Posolite, popaprite i dodajte po želji sok limuna i slatko vrhnje.

* Bešamel se koristi uglavnom za razne juhe, variva i mnogobrojna gratinirana jela npr. lazanje i canelone.