Canelloni s mesom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Canelloni s mesom

Canellonni su tjestenina u obliku velikih cijevi. Kao i lazanje, pune se raznim filama: od mljevenog (faširanog) mesa, ribe, povrća i sira, zapeku se u pećnici i obilato posipaju sirom. Canelloni (kaneloni) s mljevenim mesom su omiljeno jelo u mojoj kući baš kao i lazanje i bolonjez. Sve što je s mljevenim mesom mojima je interesantno... Samo, moram priznati da zadnjih nekoliko godina češće kupujem mljeveno pureće meso, a ne juneće i isto mi je jako fino i ništa manje ukusno.
Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

  • 16 cannellona
  • 2 žlice naribanog sira parmezana

Fila:

  • 8 dag mladog luka – samo bijeli dio (narezan na kolutiće)
  • 40 dag mljevenog mesa(junetina, junetina i svinjetina ili samo puretina)
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 0,5 dl vina
  • 4 dag naribanog sira parmezana
  • 4 dag naribanog sira grojera ili gotovog ribanog sira za pizzu
  • 1 žlica narezanog vlasca (može, a i ne mora)
  • 3-4 žlice ulja
  • sol
  • papar

Umak od paradajza:

  • 4 dl pirea paradajza
  • 2,5 dl vode 
  • 1 čili papričica
  • 2 žličice šećera

Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na ulju kratko podinstajte mladi luk. Dodajte mljeveno meso, sol i  papar pa dinstajte podlijevajući vodom oko 20 minuta. Nakon toga dodajte vrhnje, vino, sireve i vlasac. Sve zajedno kratko prokuhajte, malo ohladite i ovom filom napunite cannellone. Položite ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu i prelijte umakom od paradajza. Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici 20-tak minuta, maknite foliju i još kratko zapecite.

Umak od paradajza:

Pire paradajza pomiješajte s vodom, dodajte narezanu čili papričicu i šećer. Kratko prokuhajte.

Canelloni s mesom
Canelloni s mesom