Danas Vam donosim obećani recept za meni jedan od najdražih quicheva, onaj s ricottom i blitvom. Pravim ga najčešće s lisnatim tijestom jer kod mene ga svi vole, a meni je tako i najbrže, ali i najfinije.
Recept: Brzi ljetni quiche (pita) sa sirom (ricottom) i blitvom
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: ukupno 30-ak min, prvo oko 5 minuta, zatim 25 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Vrijeme hlađenja: 10 minuta
Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm
- 1 - 2 paketa kupovnog razvučenog lisnatog tijesta (trebaju 1 i pol lista)
- 3 jaja
- 1/2 l slatkog vrhnja
- ½ kg mlade blitve
- 25 dag ricotte ili nekog drugog svježeg kravljeg sira
- 20 dag kremastog sira (philadelphia, abc...)
- 1 paketić naribanog parmezana
- 1 – 2 žlice prezli
- 1 češanj češnjaka (protisnut) – može, a i ne mora
- mix mediteranskih začina
- 1 žlica maslinovog ulja - za kalup
- sol
- papar
Očistite blitvu, odstranite i bacite stabiljke, dobro operite listove i narežite ih na trakice.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Nauljite kalup i razvucite pripremljeno razvučeno lisnato tijesto po njemu, i preko rubova (neka slobodnotijesto pređe rubove jer se uvijek u pečenju razvučeno lisnato tijesto stisne barem za 2 cm). Ispikajte dno vilicom i stavite ga na nekoliko minuta u vruću pećnicu pa ga izvadite. Tijesto će se malo povući i napuhati, a vi ga korigirajte i popravite.
Dok se peče tijesto, u zdjeli izmiješajte jaja, narezanu blitvu, prema želji protisnuti češnjak, slatko vrhnje, žličicu prezli, ricottu i kremasti sir te 1/2 vrećice parmezana pa dobro izmiješajte, posolite, popaprite i dodajte mediteranske začine. Izlijte smjesu na tijesto. Quiche pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Ohladite ga 10 minuta, narežite kao pizzu i poslužite.
*Ako želite, umjesto lisnatog tijesta možete upotrijebiti i tijesto za pizzu ili ako imate vremena, tijesto sami napravite:
Tijesto za quiche:
- 20 dag brašna
- 10 dag putra
- 1 jaje
- vode po potrebi
- prstohvat soli
Umijesite tijesto od brašna, izrađenog jajeta, komadića putra, malo soli i vode. Od tijesta oblikujte kuglu, umotajte je u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.