Brza pita sa sirom i blitvom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Quiche s blitvom i sirom
Quiche s blitvom i sirom

Danas Vam donosim obećani recept za meni jedan od najdražih quicheva, onaj s ricottom i blitvom. Pravim ga najčešće s lisnatim tijestom jer kod mene ga svi vole, a meni je tako i najbrže, ali i najfinije.

Recept: Brzi ljetni quiche (pita) sa sirom (ricottom) i blitvom

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: ukupno 30-ak min, prvo oko 5 minuta, zatim 25 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Vrijeme hlađenja: 10 minuta

Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm

  • 1 - 2 paketa kupovnog razvučenog lisnatog tijesta (trebaju 1 i pol lista) 
  • 3 jaja
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • ½ kg mlade blitve
  • 25 dag ricotte ili nekog drugog svježeg kravljeg sira
  • 20 dag kremastog sira (philadelphia, abc...)
  • 1 paketić naribanog parmezana 
  • 1 – 2 žlice prezli
  • 1 češanj češnjaka (protisnut) – može, a i ne mora
  • mix mediteranskih začina
  • 1 žlica maslinovog ulja - za kalup
  • sol
  • papar

Očistite blitvu, odstranite i bacite stabiljke, dobro operite listove i narežite ih na trakice.

Zagrijte pećnicu na 180 C. Nauljite kalup i razvucite pripremljeno razvučeno lisnato tijesto po njemu, i preko rubova (neka slobodnotijesto pređe rubove jer se uvijek u pečenju razvučeno lisnato tijesto stisne barem za 2 cm). Ispikajte dno vilicom i stavite ga na nekoliko minuta u vruću pećnicu pa ga izvadite. Tijesto će se malo povući i napuhati, a vi ga korigirajte i popravite.

Dok se peče tijesto, u zdjeli izmiješajte jaja, narezanu blitvu, prema želji protisnuti češnjak, slatko vrhnje, žličicu prezli, ricottu i kremasti sir te 1/2 vrećice parmezana pa dobro izmiješajte, posolite, popaprite i dodajte mediteranske začine. Izlijte smjesu na tijesto. Quiche pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Ohladite ga 10 minuta, narežite kao pizzu i poslužite.

Quiche sa sirom i blitvom
Quiche sa sirom i blitvom

*Ako želite, umjesto lisnatog tijesta možete upotrijebiti i tijesto za pizzu ili ako imate vremena, tijesto sami napravite:

Tijesto za quiche:

  • 20 dag brašna
  • 10 dag putra
  • 1 jaje
  • vode po potrebi
  • prstohvat soli

Umijesite tijesto od brašna, izrađenog jajeta, komadića putra, malo soli i vode. Od tijesta oblikujte kuglu, umotajte je u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.