Bakine zapečene krpice sa šunkom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bakine zapečene krpice sa šunkom
Zapečene krpice sa šunkom

Još jedno starinsko jelo - zapečene krpice sa šunkom - prefino!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme, kuhanja i pečenja: 60 minuta

  • 35 dag krpica
  • 15 dag šunke (sitno narezana)
  • 5 dag špeka (sitno narezana) 
  • 1 luk (sitno nasjeckani)
  • ulje
  • prezle –za kalup
  • sol
  • papar

Za preljev:

  • 3 - 4 jaja
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1,5 dl kiselog ili slatkog vrhnja
  • malo naribanog muškatnog oraščića - prema želji

Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente. Zagrijte pećnicu na 180C. Na malo ulja podinstajte luk i dodajte sitno narezanu šunku i špek te kratko podinstajte. Dodajte skuhane krpice, pomiješajte i prelijte u nauljenu vatrostalnu zdjelu posutu prezlama. Pecite u pećnici petnaestak minuta pa prelijte izmiješanim jajima, muškatnim oraščićem s mlijekom i vrhnjem, posolite i popaprite te vratite u pećnicu i pecite još dvadesetak minuta dok zarumeni. Ako volite laganiji okus jela, krpice zapecite samo sa šunkom, a špek izostavite.